Uniunea Europeană depinde în mare măsură de importuri în privinţa asigurării capacităţilor sale energetice, arată un raport Eurostat.
Astfel, UE a fost capabilă să-şi asigure energia numai în proporţie de 46%, ân timp ce 54% a reprezentat importul, la nivelul anului 2016.
„Importurile și producția formează împreună sursele de energie disponibile în UE, iar pentru a obține o imagine de ansamblu asupra energiei totale disponibilă în UE, producția de energie ar trebui întotdeauna să fie pusă în context cu importurile”, precizează Eurostat, după cum arată portalul www.stiripesurse-ro.
Există o gamă de cinci resurse energetic. Este vorba despre produsele petroliere, gazelle naturale, combustibilii zolizi, energia nuclear şi cea regenerabilă.
Ponderea acestora diferă între satele UE. Unele au resure mai mari în anumite domenii. Ciprul stă bine la resursele petroliere. Gazelle naturale sunt deficitare în Italia şi Marea Britanie.
Estonia se remarcă la capitolul combustibili solizi. Franţa îşi acoperă o bună parte din necesarul de energie electrică din centralele nucleare. România, în schimb, nu se remarcă la niciun capitol în mod special.