UE pune zăbrele în calea imigraţiei

Parlamentul European a adoptat ieri o directivă controversată pentru armonizarea luptei antiimigraţie. Textul prevede că imigranţii ilegal pot fi deţinuţi 18 luni înainte de a fi repatriaţi.

Conform textului, etichetat de ecologişti, socialişti şi de militanţii pentru drepturile omului drept „directiva ruşinii“, odată repatriaţi, imigranţii ilegali riscă o interdicţie de acces în spaţiul comunitar de până la cinci ani. Aceleaşi prevederi se vor aplica şi minorilor, chiar şi celor neînsoţiţi.

Directiva adoptată cu voturile conservatorilor, liberalilor şi euroscepticilor a generat proteste şi chiar o dezavuare publică din partea Vaticanului.

Aproximativ 400 de persoane au protestat, marţi seara, în faţa Parlamentului European faţă de prevederile directivei. Artistul Manu Chao, precum şi un număr de europarlamentari ecologişti şi socialişti au participat la manifestaţie, afişând cuvântul „ruşine“ scris în mai multe limbi europene.   „Minorii neînsoţiţi riscă să fie, pur şi simplu, expulzaţi spre ţări unde nu au nicio rudă şi niciun tutore legal“, a argumentat eurodeputaul Helene Flautre, preşedintele Subcomisiei pentru Drepturile Omului din Parlamentul European.

Textul a fost criticat şi de secretarul Consiliului Pontifical pentru Imigranţi. Într-un interviu acordat cotidianului francez „La Croix“, monseniorul Agostino Marchetto a cerut ca imigranţii să nu fie „incriminaţi“ numai pentru că sunt venetici. „Nu trebuie să incriminăm imigranţii cu orice preţ doar pentru faptul că sunt imigranţi“, a declarat Marchetto, apreciind că regularizarea fluxului de imigranţi „nu trebuie să încalce drepturile omului“.