Lupta pentru "supravieţuirea euro". Dublinul, mai aproape de asistenţţa financiară a UE

O misiune a oficialilor FMI şi UE va ajunge mâine în Irlanda pentru a analiza situaţia bugetului acestei ţări, un proces ce ar putea duce la deblocarea asistenţei financiare europene pentru susţinerea sectorului bancar irlandez, în ciuda reticenţei guvernului de la Dublin. În vreme ce guvernul ţine cu dinţii de independenţa sa fiscală, mai mulţi oficiali europeni, printre care cei spanioli şi portughezi, presează Dublinul să accepte ajutorul care ar calma neliniştea pieţelor.

Premierul irlandez Brian Cowen a declarat azi că misiunea FMI-UE va analiza tipul de asistenţă de care ar putea avea nevoie ţara sa, dar a respins ideea că Dublinul va apela la Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF).

La rândul său, ministrul de finanţe Brian Lenihan a asigurat că partenerii din UE sunt mulţumiţi de planul de austeritate irlandez, care prevede reduceri de cheltuieli bugetare în valoare de 15 miliarde de euro.

Lenihan a admis totuşi că, în vreme ce ţara sa îşi poate plăti datoria publică, sectorul bancar - grav afectat de politica împrumuturilor riscante din perioada boom-ului imobiliar - are nevoie de finanţare. Băncile irlandeze, în mare parte naţionalizate de stat, ar avea nevoie de cel puţin 50 de miliarde de euro.

Dublinul are motive să se teamă de constrângerile ce ar fi aplicate politicii sale fiscale în cazul unui împrumut. Comisia UE şi Germania au sugerat deja că taxa corporatistă irlandeză, de 12,5%, vârful de lance al Dublinului în atragerea investitorilor, trebuie să crească. Mesaje contradictorii În vreme ce Dublinul era presat ieri să accepte asistenţa financiară europeană, preşedintele Consiliului UE a ridicat miza dezbaterilor, avertizând că blocul comunitar duce o luptă pentru supravieţuirea euro.

"Dacă zona euro nu va supravieţui, UE nu va supravieţui", a spus Herman van Rompuy, într- o intervenţie dramatică, preluată de presa internaţională.

La doar câteva ore însă, comisarul UE pentru economie, Olli Rehn, afişa un calm finlandez, îndemnând lumea să "reziste alarmismului". Criza din Irlanda "nu e o chestiune legată de supravieţuirea euro. E o problemă foarte serioasă în sectorul bancar", a afirmat Rehn, citat de AFP.

Azi dimineaţă, miniştrii de finanţe din UE reuniţi la Bruxelles au mai coborât puţin miza, subliniind că nu au abordat chestiunea asistenţei financiare pentru Irlanda, deoarece Dublinul nu a solicitat o astfel de asistenţă.

Îngrijorarea europeană Aseară, la debutul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro, care avea pe agendă problema Irlandei, situaţia era departe de a fi calmă. Costul finanţării datoriei publice a crescut atât pentru Portugalia, cât şi pentru Spania, iar guvernele de la Lisabona şi Madrid presau Dublinul să accepte asistenţa financiară pentru a pune capăt instabilităţii.

Şi pentru Germania, principal contributor la EFSF, situaţia e complicată. Angela Merkel se confruntă cu reticenţa publică privind folosirea banilor germani pentru salvarea unui nou stat european, după Grecia. Cancelarul trebuie să ţină seama însă de expunerea băncilor germane la datoriile celor irlandeze. Situaţia expunerii este valabilă şi pentru Marea Britanie.