UE: Parlamentul European, ostil bugetului propus de cei 27

UE: Parlamentul European,  ostil bugetului propus de cei 27

Liderii UE au apărat joi în fața eurodeputaților acordul istoric încheiat de cei 27 la summit, chiar dacă Ursula von der Leyen a deplâns un buget pe termen lung prea redus, o îngrijorare majoră pentru Parlament, titrează LA LIBRE BELGIQUE.

Parlamentul European va trebui să se pronunțe până la sfârșitul anului pe bugetul 2021-2027 pe care se sprijină planul de relansare și amenință să respingă acest „cadru financiar multianual” dacă nu se aduc îmbunătățiri, potrivit unui proiect de rezoluție care urmează să fie votat în cursul zilei.

În fața parlamenului, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a felicitat că acest compromis, obținut cu greu după un summit maraton, dă un semnal de “încredere și soliditate”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat că acordul, destinat să relanseze economia față de recesiunea istorică provocată de coronavirus, permite să se vadă "lumina de la capătul tunelului". Adunând planul de relansare și bugetul multianual, UE dispune de o "forță financiară fără precedent", de 1.800 miliarde de euro, a  sublininat ea.

Dar “umbra” din tablou este “un buget foarte slab”, care se ridică la 1.074 de miliarde de euro (față de 1.100 de miliarde propuse de Comisie), a continuat președinta Comisiei. “Este o pilulă greu de înghițit. Știu că această Adunare simte același lucru”.

Îngrijorări împărtășite şi de președintele Parlamentului European, David Sassoli, care a deplâns miercuri tăierile prevăzute. Parlamentul a propus un buget de 1.300 de miliarde de euro.

Fără “fapt împlinit”

Prevăzând o bătălie între instituții, Parlamentul “contestă acordul privind bugetul “în forma actuală”, potrivit unui proiect de rezoluție susținut de majoritatea grupurilor politice.

El “nu va cauționa un fapt împlinit și este gata să refuze să-și dea aprobarea (…) până ce va fi găsit un acord satisfăcător”, avertizează el.

Eurodeputații se declară gata “să înceapă imediat negocieri constructive cu Consiliul în vederea îmbunătăţirii propunerii”.

Discuțiile pe marginea bugetului pe termen lung al UE, întotdeauna dificile, sunt complicate de astă dată de plecarea Regatului Unit, care lasă o gaură de circa 70 de miliarde în viitorul buget.

Eurodeputații cer creșteri în domeniul climei, infrastructurii, gestionării frontierelor și, mai ales, pentru Fondul european de apărare.

Ei avertizează asupra “riscului de a compromite angajamentele și prioritățile” UE, precum Pactul verde și strategia digitală, potrivit acestui proiect de text, susținut de PPE (dreapta), Renew Europe (centrişti și liberali), S&D (socialiști și democrați), Verzi/ALE (ecologiști), GUE-NGL (stânga radicală).

Parlamentul avertizează de asemenea că "nu va aproba" bugetul fără acord pe o reformă a surselor de venituri ale UE.

El estimează că taxa pe plasticele nereciclate nu va ajunge pentru a ajuta la rambursarea împrumutului contractat pentru a finanța planul de relansare și cere un “calendar juridic obligatoriu” privind introducerea de noi resurse, care să includă venituri din carbon și o taxă digitală.

Reduceri criticate

În ce privește problema statului de drept, care a dus la un compromis contestat în acordul celor 27, Parlamentul “regretă mult faptul că Consiliul European a slăbit mult” legătură dintre plata fondurilor europene către o țară și respectarea valorilor democratice de către aceasta.

În această rezoluție care va face obiectul unui vot la ora 17:30 (15:30 GNT), eurodeputații critică și menținerea, chiar creșterea, “reducerilor”, rabaturilor acordate către cinci țări din contribuția lor la buget.

La precedentul buget multianual (2014-2020), primul pentru care s-a cerut aprobarea Parlamentului, acesta a contestat propunerea Consiliului, înainte de a-și da până la urmă acordul.

Parlamentul European are dreptul să accepte sau să respingă bugetul, nu să-i aducă amendamente. El nu are prerogative comparabile în ce privește planul de relansare post-coronavirus de 750 de miliarde de euro care se sprijină pe acest buget,

Ne puteți urmări și pe Google News