UE nu pedepseşte Rusia

Uniunea Europeană nu va adopta sancţiuni împotriva Moscovei la summitul extraordinar de luni, dedicat crizei ruso-georgiene, a dezvăluit ieri o sursă de la Elysée, citată de AFP.

Reuniunea se va desfăşura la Bruxelles, iar Consiliul European va spune că acordul în şase puncte încheiat între cele două părţi trebuie aplicat în integralitatea sa. „Suntem încă în faza dialogului cu Moscova, nu în faza sancţiunilor“, a declarat sursa citată. Summitul a fost convocat de Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, care asigură preşedinţia semestrială a forului comunitar.

Liderul de la Elysée îşi doreşte ca discuţiile să se centreze asupra viitorului relaţiilor UE-Rusia. Statele membre UE analizează posibilitatea impunerii de sancţiuni Moscovei, declara, joi, ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, precizând totuşi că ţara sa nu intenţionează să facă nicio propunere în acest sens. Nici Germania nu s-a arătat prea interesată de sancţionarea Federaţiei Ruse. „Uniunea Europeană este unită în a spune că integritatea teritorială a Georgiei nu este negociabilă. Suntem, de asemenea, de acord să afirmăm că recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud nu este acceptabilă“, s-a mulţumit să declare purtătorul de cuvânt al guvernului german, Ulrich Wilhelm. Asigurări de la Moscova Poziţia rezervată a Franţei şi a Germaniei survine pe fondul zvonurilor potrivit cărora Rusia ar putea restric- ţiona livrările de petrol către Europa Occidentală din cauza unor eventuale sancţiuni şi a manevrelor NATO din Marea Neagră, relatează cotidianul britanic „The Daily Telegraph“. De la Moscova, premierul Vladimir Putin a respins însă speculaţii de acest gen, iar purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Andrei Nesterenko, a făcut apel la raţiune. Sperăm că raţiunea va învinge emoţiile şi că liderii UE vor găsi forţa de a renunţa la parti-pris-uri. Calea confruntării nu este avantajoasă pentru niciuna dintre părţi“, a opinat Andrei Nesterenko. EFECTE Proiectul Nabucco, în pericol Criza din Georgia ar putea fi lovitura finală dată gazoductului Nabucco, un proiect de 11,8 miliarde de dolari, sprijinit de Uniunea Europeană, zădărnicind astfel eforturile Europei de a scăpa de dependenţa de gazul rusesc, relatează publicaţia „International Herald Tribune“, preluată de Mediafax. Dată fiind situaţia instabilă din Georgia şi recunoaşterea de către Rusia a independenţei provinciilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, analiştii susţin că investitorii şi creditorii proiectului Nabucco, a cărui primă fază este prevăzută pentru 2010, vor şi cu atât mai îngrijoraţi să-şi investească banii într-un proiect deja aflat în întârziere.

Nabucco a luat naştere din dorinţa de a ocoli Rusia prin furnizarea de gaz Europei din Azerbaidjan, pe un traseu de 3.000 de kilometri, de la graniţa Turciei cu Georgia sau Iran până în Austria. Nabucco Gas Pipeline International, consorţiul care conduce proiectul, a refuzat pentru moment să comenteze „situaţia politică sau militară din Georgia“, mulţumindu-se să spună că analizează cu atenţie situaţia. Cele şase companii care alcătuiesc consorţiul sunt OMV, din Austria, Bulgargaz, din Bulgaria, RWE, din Germania, MOL, din Ungaria, Transgaz, din România, şi Botas, din Turcia.