„UE nu este Europa, în ciuda a ceea ce spune Bruxelles!” Apel la recunoașterea influenței blocului comunitar pe continent

Comisia Europeană / Sursa foto: EVZ

Un expert de frunte în reformarea politicii britanice a făcut apel la recunoașterea adevăratei influențe a Uniunii Europene pe continent. Organizația internațională formată din 27 de state acționează ca un organism economic și politic unificat; 19 țări au adoptat euro ca monedă oficială. 

„UE nu este Europa, în ciuda a ceea ce spune Bruxelles”

Un nou atac la adresa blocului comunitar, din partea președintelui Partidului Timpului, Robert Kimbell. „UE nu este Europa, în ciuda a ceea ce spune Bruxelles-ul! Numai Rusia europeană reprezintă 40% din masa continentală a Europei. Ucraina este cea mai mare țară cu toate granițele în Europa”, a transmis Robert Kimbell.

Există o serie de țări europene care sunt candidate la aderarea la bloc, printre care Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Turcia. Cei care doresc să adere la UE trebuie să îndeplinească condițiile enumerate în Criteriile de la Copenhaga. Pentru ca o țară să fie eligibilă pentru a deveni membră a blocului, este necesar să fie o țară europeană. Acest lucru se bazează pe factori politici și nu doar pe poziția pur geografică.

În cadrul acestei evaluări, Consiliul European analizează scena politică a unei țări prin prisma prezenței unei democrații funcționale, a protecției drepturilor omului, a statului de drept și a protecției și respectului pentru minorități.

Aderarea Turciei la blocul comunitar este „în impas”

În octombrie, UE a deschis ușa pentru propunerea de aderare a Turciei, alegând să o pună pe tapet în loc să excludă extinderea din cauza „regresului” președintelui Recep Tayyip Erdogan. După 16 ani de negocieri care nu s-au încheiat încă, în ultimele etape, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorări serioase cu privire la cererea de aderare la UE, dar nu suficient pentru a închide complet ușa.

Comisia Europeană a transmis la momentul respectiv: „Preocupările serioase ale UE cu privire la deteriorarea continuă a democrației, a statului de drept, a drepturilor fundamentale și a independenței sistemului judiciar nu au fost abordate. S-a înregistrat un nou regres în multe domenii. În circumstanțele actuale, negocierile de aderare ale Turciei au intrat efectiv în impas”.

Apărând interesele Ankarei, Ministerul de Externe al Turciei a declarat că raportul a arătat „abordarea cu dublu standard” a Uniunii Europene. Ministerul turc de Externe a afirmat: „Turcia își menține în termenii cei mai fermi alegerea sa strategică de a deveni membru cu drepturi depline al UE. Ar fi în interesul tuturor dacă UE, ținând cont de interesele noastre generale comune, ar vedea Turcia ca pe o țară candidată care negociază, nu ca pe un partener cu care să aibă relații zilnice de tipul «da, hai să-i primim»”.

Fisuri în relația dintre Polonia și Comisia Europeană

Polonia a fost din ce în ce mai des în dezacord cu Comisia Europeană în legătură cu probleme care variază de la drepturile LGBTQ+ la independența justiției. Polonia a respins principiul primatului dreptului UE asupra legislației naționale în anumite chestiuni judiciare. Contestația în justiție a fost introdusă de premierul polonez, Mateusz Morawiecki, în luna martie a acestui an.

A fost pentru prima dată în istoria celor 27 de state membre ale UE când un lider al unui stat membru a contestat tratatele blocului comunitar la o curte constituțională, relata recent BBC. Morawiecki a vrut să împiedice judecătorii polonezi să folosească legislația UE pentru a pune la îndoială legitimitatea judecătorilor, în urma unor schimbări recente în sistemul judiciar.