Evenimentul Zilei > Economie > UE ne execută! România nu mai are voie să facă export! La 1 octombrie a expirat termenul
UE ne execută! România nu mai are voie să facă export! La 1 octombrie a expirat termenul

UE ne execută! România nu mai are voie să facă export! La 1 octombrie a expirat termenul

Uniunea Europeană pregătește măsuri dure în lupta cu peste porcină.

La Bruxelles se discută inclusiv despre ridicarea dreptului la exportul de carne de porc pentru România! Ar fi o premieră în istoria UE, căci nicio altă țară nu a mai fost lovită atât de crunt. În același timp, deși pericolul pestei porcine este foarte mare, prețurile cresc de la o zi la alta.

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a spus la Digi24 că „nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este vorba despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc”. La nivel financiar, calculele sunt simple, explică Minea: „Ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”.

Au întârziat planul de asanare a pestei porcine

Comisia Europeană aștepta din partea României, până la 1 octombrie, un plan de asanare a pestei porcine. Sorin Minea avertizează că nepăsarea autorităților poate avea consecințe grave: „Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România riscă să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun”.

Soluția stă la Petre Daea, „domnul ministru este singurul care mai poate interveni către comisarul european și încerca să prelungească acest termen de a prezenta un plan”.

Prețurile cresc vertiginos

În prezent, România are asigurat aproximativ 40% din necesarul de carne de porc. Însă, dacă UE va decide să oprească exportul din România către comunitatea europeană, asta înseamnă că prețurile la carnea de porc vor crește vertiginos.

„E mult mai rău. Până acum, România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc și din România și din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare și dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanța. De acum înainte, vor veni produse și carne din UE, dar nu va ieși din România nimic. Asta va însemna un impact uriaș și eventual și asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creștere de preț, nu la prăbușirea prețului”, a explicat președintele Romalimenta.

În opinia lui Sorin Minea, urmează o perioadă cruntă: „Următorii 10, 20, 100 de ani, România va fi complet închisă. Faceți o socoteală și veți afla cum o vom duce… Mult, mult mai prost”.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: