UE își va dubla capacitatea de a produce obuze

UE își va dubla capacitatea de a produce obuze Sursa Foto: Arhiva EVZ

UE își va dubla capacitatea de a produce din nou obuze, până la două milioane de bucăți pe an. Partenerii comunitari încearcă să-și aprovizioneze aliații ucraineni și să compenseze pentru dezavantajul lor în materie de armament împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană și-a dublat capacitatea de producție de obuze într-un an, până la un milion, pentru a aproviziona Ucraina, și o va dubla din nou pentru a ajunge la două milioane anual în 2025, a explicat, duminică, comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton. Într-un interviu acordat postului de radio France Inter, Breton a recunoscut că "un milion [de obuze] nu este suficient, dar este ceea ce s-a promis" în urmă cu un an Ucrainei, ceea ce înseamnă că "acea promisiune a fost îndeplinită".

În timp ce ritmul de producție al obuzelor crește în țările Uniunii Europene, soluția alternativă la care se lucrează pentru aprovizionarea Ucrainei, care suferă pe front din cauza lipsei de proiectile în confruntarea cu Rusia, este să apeleze la producătorii extracomunitari. Breton, care este și responsabil pentru industriile de apărare, a indicat că intenționează să cumpere aceste obuze din țări precum Coreea de Sud sau Turcia, potrivit elperiodico.com.

Consolidarea capacităților de armament ale UE

La începutul lunii martie, guvernul ceh indicase că a identificat aproximativ 800.000 de obuze disponibile în întreaga lume, dintre care până la 500.000 aveau un calibru de 155 de milimetri, adică cu standarde NATO, iar alte 300.000 erau de 122 de milimetri, cu standarde sovietice.

Ne puteți urmări și pe Google News
Atac cu rachete, război Ucraina

Sursa foto: arhiva EVZ

Comisarul s-a referit la deciziile Consiliului European de săptămâna aceasta de a consolida capacitățile de armament ale UE și a subliniat că Cei 27 dedică acum între 240.000 și 250.000 de milioane de euro bugetelor lor de apărare. Se preconizează că această cifră va crește la 400.000 de milioane.

Resursele alocate de la UE pentru pregătirea eventualelor conflicte, cuantificate de lider, sunt substanțial mai mari decât cele ale Rusiei. Potrivit cifrelor sale, Kremlinul a cheltuit aproximativ 60 de miliarde de euro pentru apărare anul trecut. Deși în termeni absoluţi este un volum mai mic, înseamnă un efort mai mare pentru ruși, întrucât reprezintă o parte mult mai importantă din produsul lor intern brut (PIB), al cărui volum este "între cel al Spaniei și cel al Italiei". (Traducerea-Rador)