Uniunea Europeană a promis să colaboreze cu viitorul guvern turc, după alegerile de duminică, marcate de victoria zdrobitoare a partidului președintelui Erdogan.
Totuși, Bruxelles-ul așteaptă luni primele concluzii ale observatorilor internaționali asupra modului în care s-a desfășurat scrutinul.
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, au arătat într-un scurt comunicat:
„Alegerile de duminică din Turcia, care au fost marcate de o rată mare a participării, au reafirmat puternicul angajament al poporului turc pentru procesele democratice. UE va lucra cu viitorul guvern pentru a îmbunătăți parteneriatul cu Turcia și a continua să facem să avanseze colaborarea noastră în toate domeniile, în beneficiul tuturor cetățenilor.”
Odată cu criza imigranților, UE dorește ca Ankara să primească mai mulți refugiați și să întărească supravegherea la frontiere, în schimbul unei importante sume de bani (Turcia a cerut 3 miliarde de euro), a relansării negocierilor privind integrarea sa europeană și facilitarea obținerii vizelor.
Duminică, cu ocazia alegerilor legislative anticipate, Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan a dejucat toate pronosticurile, obținând din nou majoritatea absolută. Aceasta înseamnă că va putea forma singur guvernul.
Președintele islamist-conservator își ia astfel revanșa după înfrângerea răsunătoare din 7 iunie, când partidul său a pierdut controlul total al Parlamentului, după 13 ani, și poate începe să viseze din nou la schimbarea Constituției și instaurarea unui regim „superprezidențial”.
Campania electorală a fost una marcată de violențe și abuzuri. UE își exprimase săptămâna trecută preocuparea față de ocuparea de către poliție, în direct, a două posturi de televiziune ale opoziției.
Un purtător de cuvânt de la Bruxelles afirmase:
„Așteptăm ca aceste alegeri să fie conforme cu standardele democratice.”