UE încearcă să limiteze pagubele

Liderii Uniunii Europene încep azi o săptămână de consultări cruciale pentru a stabili dacă Tratatul de la Lisabona, menit să eficientizeze funcţionarea Uniunii Europene, poate fi salvat, după respingerea sa la referendumul organizat săptămâna trecută în Irlanda, informează AFP.

Miniştrii de externe comunitari vor avea luni, la Luxemburg, prima reuniune în care vor căuta să găsească o poziţie comună şi politic sustenabilă pentru ieşirea din impasul creat, cea mai gravă criză politică a Uniunii de după respingerea Constituţiei UE la referendumurile organizate, în 2005, în Franţa şi Olanda. Şefii diplomaţiilor europene se vor consulta cu omologul lor irlandez, Michael Martin, cu privire la posibilele soluţii în urma plebiscitului.

Imediat după anunţarea rezultatelor, mai multe voci importante, precum preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, au pledat pentru continuarea procesului de ratificare a celor opt ţări care nu au făcut încă acest lucru. Singura declaraţie care pleda pentru renunţarea la Tratat a venit din partea preşedintelui ceh, Vaclav Klaus, cunoscut pentru poziţia sa profund eurosceptică.

Chiar dacă Londra şi Madridul - două capitale importante, unde Tratatul nu a fost încă ratificat - au semnalat că merg mai departe cu procesul de aprobare în parlament, verdictul irlandez nu poate fi atât de uşor ignorat.

În aşteptarea summitului de joi şi vineri şi a discuţiei cu premierul irlandez, Brian Cowen, pentru a afla dacă soluţia reluării referendumului este politic viabilă, Sarkozy a anunţat că va avea o întâlnire cu liderii cehi, sugerând că va face presiuni pentru continuarea ratificării, în timp ce Merkel se va întâlni cu premierul polonez, Donald Tusk, care vrea să evite „cu orice preţ scenariul unei Uniuni Europene cu două viteze“, consecinţă considerată inevitabilă în cazul abandonării textului semnat anul trecut la Lisabona.