UE impune reguli noi giganților tehnologici. Încălcarea va costa enorm

Sursa: Arhiva EVZ

UE impune reguli nori giganților tehnologici. Oficialii de la Bruxelles au stabilit noi reglementări, mai dure, menite să susțină lupta împotriva răspândirii de conținut fals, ilegal. În condițiile în companiile de internet nu se vor conforma noilor reglementări, vor fi sancționate cu amenzi uriașe.

UE impune reguli noi giganților tehnologici. Marile companii de pe internet vor trebuie să respecte noi reglementări, pe teritoriul Uniunii Europene. Oficialii de la Bruxelle au impus noi reguli în contextul luptei pe care o duc răspândirii de conținut fals. Companiilor tehnologice și se cere mai multă transparență. În caz contrar, acestea riscă amenzi uriaşe. Noua legislație - Digital Services Act (DSA) - este considerată cea mai cuprinzătoare din lume, relatează AFP.

DSA se aplică platformelor sociale, motoarelor de căutare, dar și comercianților online. Sunt vizați, între alții, Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (fosta Twitter) sau TikTok. Aceste platforme care au (fiecare) peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE trebuie să respecte noile obligații. Acestea vor trebui să adopte măsuri pentru combatere dezinformării, a urii online, pornografiei infantile sau contrafacerilor. Activitatea lor se va derula supravegherea Comisiei Europene (CE).

„UE este azi prima jurisdicţie din lume în care platformele online nu mai beneficiază de un «drept de trecere» şi nu mai stabilesc propriile lor reguli. Ele sunt de-acum entităţi reglementate la fel ca instituţiile financiare”, a anunțat comisarul european înbsărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton.

Sursa: Arhiva EVZ

Mesajul Ursulei von der Leyen

UE impune reguli noi giganților tehnologici. La rândul său, Ursula von der Leyen, președintele CE, promite că, prin noile reglementări, va aduce valorile europene în mediul online.

„Aducem valorile noastre europene în lumea digitală. Cu norme stricte privind transparența și responsabilitatea, Legea privind serviciile digitale urmărește să ne protejeze copiii, societățile și democrațiile. Începând de astăzi, platformele online foarte mari trebuie să aplice noua lege“, a scris Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.

UE impune reguli noi giganților tehnologici

Contravenienţii care nu vor respecta noile reguli se vor expune unor amenzi uriașe. Comisia propune sancțiuni de până la 6% din cifra de afaceri mondială a grupului din care fac parte. Iar în cazul unor infracțiuni grave se va ajunge chiar la interzicerea pe teritoriul UE a rețelor respective.

Platformele sunt obligate să le propună utilizatorilor un instrument de semnalare a conţinuturilor ilicite. Apoi, după ce sunt semnalate acestea vor fi retrase rapid. Mai apoi sunt obligate să se supună unui audit anual independent care va stabili dacă îndeplinesc obligaţiile.

Algoritmii lor se află, de asemenea, sub supraveghere, iar platformele vor trebui să explice funcţionarea sistemelor lor. Ei vor trebui să propună soluții alternative fără personalizare. Legislația DGA interzice ţintirea minorilor sau publicarea unor anunţuri bazate pe date sensibile - religie, orientare sexuală, etc. cu mesaje publicitare.