Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Ungaria cu privire la posibile acțiuni legale dacă puterile executive de combatere a coronavirusului sunt duse prea departe. Amenințările au ca obiect faptul că prim-ministrul Victor Orban poate acum adopta decrete fără aprobarea parlamentului.
Von der Leyen a declarat că UE este „pregătită să acționeze dacă restricțiile depășesc ceea ce este permis”, a spus ea pentru ziarul german Bild am Sonntag.
La începutul acestei luni, parlamentul maghiara acordat guvernul premierului Viktor Orban puteri de anvergură pentru a face față crizei coronavirusului.
Legea nu are o dată de expirare și îi permite lui Orban să guverneze prin decrete, fapt ce a atras critici din partea celorlalte state membre ale UE, deși cele mai multe dintre ele au introdus de asemenea blocaje sau restricții asupra vieții publice.
Von der Leyen a declarat că este necesară impunerea de măsuri de urgență pentru combaterea virusului, dar măsurile trebuie să fie proporționale, într-o perioadă limitată de timp și controlate democratic".
Orban, care este la putere de zece ani, i-a atacat pe criticii săi din UE și a spus că unii membri doresc să „jefuiască” țara. De altfel, printre măsurile luate pentru combaterea virusului, Deloc intimidat de necontenitele atacuri, Orban a anunțat noi măsuri. Astfel, sectorului financiar din Ungaria îi va fi percepută o taxă unică; cota de impozit va fi de 0,19% şi va fi aplicată bazei de impozitare ce depăşeşte 50 de miliarde de forinţi (140,83 milioane euro). Această sumă, în total 55 miliarde de forinţi (154,91 milioane de euro), va intra în bugetul de stat şi urmează a fi plătită în trei rate egale - a anunţat Mihály Varga, ministrul ungar de finanţe, în cadrul unei conferinţe de presă, la Budapesta.
Obligaţia va trebui să fie îndeplinită de instituţiile financiare printr-o declaraţie separată şi plătită până la datele de 10 iunie, 10 septembrie, respectiv 10 decembrie. Mihály Varga a subliniat că, în următorii cinci ani, sistemul bancar va primi înapoi această sumă eşalonat, în părţi egale, din impozitul bancar, deci este vorba de o taxă unică de impozit plătită în avans.