Uniunea Europeană a tăiat drastic, anul acesta, din fondurile dedicate asistenţei de preaderare pentru Turcia
Motivul acestor tăieri este o dispută pe tema forajelor de gaze naturale din Marea Mediterană şi a ofensivei militare a Ankarei în Siria, potrivit unor relatări din presă, citate sâmbătă de agenţia dpa.
Tăierile nu afectează plăţile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaţilor, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorţiul media german Funke Media Group şi care citau o scrisoare redactată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi adresată Parlamentului European, scrie Agerpres.
Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată iniţial pentru anul 2020 pentru Turcia, scrie Josep Borrell, potrivit sursei citate.
Șeful diplomației europene a justificat aceste reduceri denunțând forajele neautorizate de gaze naturale efectuate de Turcia în largul coastelor cipriote, stat membru al UE, şi operaţiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei, care a început în octombrie 2019.
Astfel că Ankara va primi doar 168 de milioane de euro în cadrul mecanismului Instrumentul pentru Asistenţă de Preaderare (IAP). Din această sumă, 150 de milioane de euro sunt destinate întăririi democraţiei şi statului de drept, iar restul de 18 milioane sunt alocate dezvoltării rurale.
IAP are ca scop să sprijine ţările candidate în procesul de reformă şi să contribuie la îmbunătăţirea competitivităţii. Cu toate acestea, negocierile de aderare dintre UE şi Turcia trenează de ani buni și un rezultat favorabil pentru Ankara pare compromis.
Refuzul europenilor a fost denunțat în repetate rânduri de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, uneori limbajul liderului de la Ankara fiind insultător, mai ales la adresa cancelarului Germaniei, Angela Merkel.
Potrivit lui Erdogan, Turcia îndeplinește toate condițiile pentru a intra în UE