Astfel, Comisia Europeană propune permiterea statelor membre de depășire a limitei maxime admisă de 3% din PIB a deficitului bugetar, se arată în comunicatul executivului.

„Pandemia coronavirus ne testează pe toți. Aceasta nu este doar o provocare fără precedent pentru sistemele noastre de sănătate, ci și un șoc major pentru economiile noastre. Pachetul economic important anunțat astăzi tratează situația. SUntem pregătiți să facem mai multe pe măsură ce situația evoluează. Vom face tot ce este necesar pentru a sprijini europenii și economia europeană”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia a anunțat o serie de măsuri pentru ajutorarea statelor membre în contextul epidemiei de coronavirus:

– Asigurarea aprovizionărilor necesare sistemelor de sănătate pentru păstrarea integrității pieței unice și a producției și distribuției

– Sprijinirea oamenilor astfel încât veniturile și locurile de muncă să nu fie afectate în mod disproporționat și să se evite efectul permanent al acestei crize

– Sprijinirea firmelor și asigurarea faptului că sectorul financiar poate continua să sprijine economia

– Să permită statelor membre să acționeze decisiv într-un mod coordonat, prin utilizarea deplinei flexibilități a cadrelor privind ajutorul de stat și stabilității și creșterii.