De asemenea, Uniunea Europeană ar putea limita utilizarea gazelor naturale de către consumatorii industriali, în cadrul unui pachet de măsuri de urgenţă destinat să protejeze aprovizionarea cu energie a consumatorilor casnici pe perioada iernii, a declarat, pentru Reuters, o sursă comunitară, relatează Agerpres.
Navele pot transporta gaze naturale lichefiate (GNL) din Qatar, Algeria şi Europa via porturile din Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană, însă, cumpărătorii europeni deseori revând aceste cargouri peste hotare la preţuri mai mari decât cele pe care le primesc pe piaţa domestică.
O sursă din interiorul Comisiei Europene a declarat, pentru Reuters, că executivul comunitar analizează posibilitatea interzicerii practicii revânzării gazelor naturale lichefiate pentru a consolida rezervele.
'Pe termen scurt, suntem îngrijoraţi cu privire la aprovizionarea Europei de Sud-Est în timpul iernii', a declarat sursa.
'Cea mai bună speranţă a noastră în cazul unei întreruperi a livrărilor este măsura de urgenţă 994/2010, care împiedică ieşirea GNL din Europa şi, de asemenea, limitează utilizarea gazului de către consumatorii industriali, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici', a adăugat sursa.
Însă, reducerea consumului industrial ar afecta o economie europeană şi aşa slăbită, în timp ce interzicerea companiilor de utilităţi să-şi vândă peste hotare gazele naturale lichefiate le-ar afecta profiturile. Companiile de utilităţi au început deja să se pregătească pentru o posibilă întrerupere a livrărilor ruseşti prin injectarea de gaze în depozite şi, ca urmare, facilităţile de stocare din regiune sunt umplute în proporţie de 90%, sau 70 miliarde de metri cubi, echivalentul a 15% din consumul anual al Europei.