De unde cumpără Europa gazul și ce impact vor avea noile norme UE asupra conductelor precum Nord Stream 2.

Săptămâna aceasta, deputații europeni au aprobat extinderea normelor UE la conductele de gaze provenite din țări din afara Uniunii

Normele privesc inclusiv Nord Stream 2, o conductă de 1.200 de km construită în Marea Baltică și care leagă Rusia și Germania. Părțile acelor conducte de import care se află pe teritoriul statelor membre (inclusiv cele din apele teritoriale) vor trebui să îndeplinească cerințele care se aplică în prezent conductelor interne ale UE, informează Parlamentul European. Normele se referă la separarea aprovizionării/producției de gaze de domeniul transporturilor, permițând accesul altor operatori la capacitatea conductelor, precum și reglementarea transparentă a tarifelor de tranzit. Scutirile de la aceste reguli vor fi posibile doar cu aprobarea Comisiei Europene.

„De prea multe ori, aprovizionarea cu gaz a fost folosită ca armă politică. Nu putem opri intențiile ascunse ale altora, dar ne putem înarma cu o claritate juridică deplină și o consistență a legislației existente. Asta dorește uniunea noastră energetică, precum și această directivă modificată”, a declarat Jerzy Buzek (PPE, Polonia), președintele comisiei pentru energie.

Consumul și importurile de gaze

În Uniunea Europeană, ¼ din consumul de energie al UE provine din gazele naturale. Acestea sunt utilizate în principal pentru încălzirea locuințelor și generarea de energie electrică. Multe din statele membre depind în mare măsură de gazele provenite din import. În total, peste 70% din gazele naturale sunt importate și se estimează că acest procent va crește în viitor.

Principalii furnizori și rute

 

Conform datelor din al treilea trimestru al anului 2018, Rusia a fost cel mai important furnizor (47%), fiind urmată de Norvegia (34%), Algeria și Libia (8,6% împreună). Ruta de aprovizionare principală pentru gazul rusesc a fost cea prin Ucraina (ruta trans-siberiană și cea balcanică), acoperind aproape jumătate din totalul importurilor din Rusia, urmată de Belarus (conducta Yamal) care acoperă aproximativ 20% și conducta Nord Stream 1 (30%). 89% din gaz este importat prin conducte, iar restul cu ajutorul navelor cu gaz natural lichefiat (GNL)