UE e gata să modifice Tratatul de la Lisabona

Statele membre UE şi Comisia Europeană dau semne că vor accepta propunerea franco-germană privind modificarea Tratatului de la Lisabona în scopul prevenirii unei noi crize financiare precum cea care a ameninţat anul acesta zona euro.

Reuniţi la Consiliul European de la Bruxelles, unii oficiali europeni au subliniat că ar accepta schimbări limitate ale documentului, dar că se opun ideii privind suspendarea dreptului de vot în Consiliu pentru statele indisciplinate.   Şeful Comisiei Europene (CE) a fost unul dintre cei care şi-au exprimat un acord limitat pentru ceea ce vicepreşedinta CE Viviane Reding numea, marţi, "dictatul" franco-german. Jose Manuel Barroso a declarat că e gata să aibă în vedere o modificare limitată a Tratatului UE, pentru dotarea "zonei euro" cu un sistem de securitate financiară.

"Dacă schimbarea Tratatului va servi la reducerea drepturilor de vot, atunci o consider inacceptabilă", a declarat însă el. "Sincer, nu va fi ceva realist. Va fi incompatibil cu ideea unei modificări limitate a Tratatului şi nu va fi niciodată acceptat în unanimitate de către statele membre ale UE", a adăugat preşedintele CE, potrivit AFP. Ce vor Parisul şi Berlinul Includerea unei astfel de sancţiuni pentru ţările care depăşesc limita acceptată a deficitului bugetar şi a datoriei publice, aşa cum a fost cazul multor state UE anul acesta, este exact ceea ce doreşte cancelarul german. Angela Merkel vrea să se asigure că, după ce a susţinut financiar planul de salvare a Eurozonei, spre nemulţumirea electoratului intern, va primi ceva în schimb. Sancţiunile nu sunt singurele solicitări.

Împreună cu Parisul, Berlinul a cerut şi crearea unui Fond de sprijin permanent pentru ţările din zona euro care se confruntă cu dificultăţi financiare grave. Darul franco-german Există încă reticenţă la nivel european, dar mai multe state au dat de înţeles că pot fi convinse. Premierul finlandez Mari Kiviniemi, anterior o opozantă a propunerii, a precizat ieri, într-un comunicat, că zona euro are nevoie de un mecanism permanent de criză şi că, "dacă acest sistem necesită schimbări ale tratatului, "atunci acestea ar trebui făcute". Grecia s-a declarat de asemenea gata să susţină modificări limitate ale documentului.

Cât despre secretarul francez de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, acesta părea convins că statele membre încep să accepte ideea franco-germană, pe care el o vede drept un dar pentru Europa, potrivit Reuters.