UE, date oficiale în premieră: Câtă cafea putem bea fără să aibă efect nociv

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat statelor din UE fixarea unor doze maxime zilnice de cafea care pot fi consumate, astfel încât această băutură să nu devină nocivă pentru organism, scrie Ziarul Financiar.

Persoanele adulte pot consuma 400 de ml de cafea pe zi, fără a fi supuși vreunui risc medical. O cafea de tip expresso conţine de obicei între 70 şi 100 mililitri, potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară.

Femeile însărcinate trebuie să consume mai puțin, adică  200 de ml. Și cei care consumă băuturi energizante și carbogazoase sunt expuși riscurilor, informeză b1.ro.

"Riscul pentru sănătate nu este uriaş, dar el există, iar pricipalul mesaj pe care dorim să îl transmitem este acesta: consumatorii trebuie să ia în calcul diferitele surse de cofeină, în afară de cafea. Este pentru prima dată când riscurile asociate cu consumul de cofeină, din toate sursele alimentare, au fost evaluate la nivelul Uniunii Europene", a declarat un purtător de cuvânt al EFSA.

EFSA a monotorizat 7 state UE, stabilind că o parte din populația adultă consumă mai mult de 400 de ml de cafea pe zi, în fruntea clasamentului fiind Danemarca, unde 33% dintre danezi fac abuz de această băutură.

Pe locurile următoare se află Olanda (17,6%), Germania (14,6%), Finlanda (13,4%), Belgia (10,4%), Suedia (9%) şi Franţa (5,8%).

Piața cafelei în România a ajuns, în 2014, la valoarea de 420 de milioane de euro, iar consumul mediu anual de cafea pe cap de locuitor s-a situat la 2,3 kilograme, ceea ce plasează țara noastră pe locul 26 în Europa la acest capitol, arată datele celui mai nou studiu întocmit de PwC România.