UE consolidează transparența în relațiile cu lobby-urile

LE FIGARO: Grupurile de presiune care doresc să se întâlnească cu oficiali ai Consiliului Uniunii Europene, o instituție care îi reprezintă pe Cei 27, vor trebui să se înregistreze într-un registru, utilizat deja pentru Comisie și Parlamentul European, conform unui acord la care s-a ajuns marți.

„Suntem angajaţi împreună pentru o mai mare transparență. Și aceasta va deveni obligatorie, nu va mai fi ceva mai mult sau mai puțin voluntar”, a declarat secretarul de stat german pentru Afaceri europene, Michael Roth, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului până la sfârșitul lunii decembrie.

Întâlnirile cu ambasadorii țării care deține președinția rotativă a UE și succesorii acestora vor face obiectul înscrierii în acest „registru de transparență”, a declarat oficialul german în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia acestui acord între cele trei instituții.

„Acest lucru l-am făcut în timpul președinției germane în mod voluntar, ca și în timpul președințiilor anterioare” de la cea a României din prima jumătate a anului 2019, a spus el. „Această practică va continua”, a adăugat el, în timp ce Portugalia se pregătește să preia conducerea UE de la 1 ianuarie 2021.

Statele membre pot decide să facă publice reuniunile - ceea ce este o obligație pentru membrii Comisiei și Parlamentului -, potrivit Președinției germane. „Oamenii au dreptul să știe, să înțeleagă ce pregătim, ce facem și cine ne șoptește la ureche”, a declarat vicepreședinta Comisiei, Vera Jourova, responsabilă cu valorile și transparența, în timpul conferinței de presă.

„Nu spun că lobbyiștii greșesc sau au intenții rele. Își fac treaba. Dar trebuie să punem totul în ordine”, a adăugat ea. Conform acordului încheiat, contactele supuse înregistrării obligatorii vor fi întâlniri și videoconferințe față în față, dar nu şi apeluri telefonice. Sunt prevăzute și excepții, în special pentru „întâlnirile spontane” inițiate de instituții.

Reprezentanții grupurilor de interese vor trebui să își declare obiectivele, clienții pe care îi reprezintă.Registrul, care din 2011 a fost împărțit de Comisie și Parlamentul European, repertoriază organizațiile care încearcă să influențeze procesul legislativ și punerea în aplicare a politicilor europene.

În prezent are peste 12.000 de entități. Din 2014, comisarii europeni, membrii cabinetelor și directorii generali trebuie să își facă publice toate contactele cu grupurile de presiune. În ianuarie 2019, Parlamentul și-a modificat Regulamentul de procedură pentru a spori transparența, oferind deputaților care exercită funcțiile de raportor sau de președinte de comisie să publice online toate întâlnirile programate cu reprezentanții intereselor. Acordul anunțat marți trebuie acum să fie adoptat formal de fiecare instituție înainte de a intra în vigoare.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR