Refuzul guvernelor populiste din Europa de a se mai supune regulilor Parlamentului European va aduce un val de tulburări în ceea ce priveşte bunul mers la UE, a avertizat fostul prim-ministru al Belgiei. Populiştii câştigă tot mai mulţi cetăţeni de partea lor, iar acest lucru devine îngrijorător pentru Bruxelles.
Yves Leterme a scris pentru Politico: "Ceea ce unește mișcările populiste ale Europei este refuzul lor de a juca după regulile politicii convenționale. Aceasta este mai mult o chestiune de stil decât orice altceva - ele sunt în mod esențial partide distrugătoare, iar ideea atrage în mod clar un număr tot mai mare de alegători și ar putea duce la schimbări concrete în sistemul nostru politic de reprezentare la Bruxelles ".
După modelul Trump, populiştii redau încrederea cetăţenilor spunând că guvernele îi poziţionează pe primul loc
Leterme a spus că populiștii au reușit să ajungă la alegători prin promovarea democrației directe și acordarea unui sentiment de control asupra guvernelor lor. El a adăugat: "Populiştii au susținut, de asemenea, politici care dau cetățenilor un sentiment de siguranţă, că statul lucrează în favoarea lor".
"Acestea includ prestațiile familiale în Polonia și Ungaria și simplificarea fiscală în Italia. Aceste eforturi, deși sunt susținute de diferite ideologii, servesc aceluiași scop: le dau cetățenilor care se simt înstrăinați de guvernul lor un sentiment de control. "Pozițiile dure împotriva imigrației și UE se încadrează în aceeași rubrică". Liderii UE de la Bruxelles sunt îngroziți de ideea unei prezențe mai populiste în următorul Parlament european după alegerile din luna mai.
Liderii din spatele mișcării populiste nu încearcă, în general, să părăsească Uniunea Europeană, ci încearcă să o schimbe drastic
Aici se face referire la Mișcarea Cinci Stele a Italiei, Alternativa anti-imigrantă pentru Germania, Democrații Suediei de extremă dreapta și Ukip, apoi la liderii politici din Polonia și Ungaria care au format oarecum o alianță anti-UE care au devenind un ghimpe pentru Bruxelles.
Premierul Ungariei, Viktor Oban, a fost extrem de critic față de imigrație și încearcă să schimbe UE
În martie, el a declarat că "Bruxellesul nu apără Europa și nu oprește imigrația". În ianuarie, premierul polonez Mateusz Morawiecki aflat în vizită în Ungaria pentru primele discuții bilaterale de la numirea sa în funcție, a spus: "Cred că națiuni asemănătoare ca noi înșine, împreună, pot influența viitorul Europei într-un mod foarte pozitiv", sunt doar câteva din opiniile liderilor europeni care îngrijorează crunt "CASA UE" pe care mulţi o vedeau transformată treptat în Statele Unite ale Europei.