Peste 63% din timpul de emisie al televiziunilor din Europa este dedicat operelor de pe acest continent şi peste 36%, unor opere realizate de producători europeni independenţi, potrivit unui nou raport al Comisiei Europene, care acoperă perioada 2005-2006.
Pentru prima dată, televiziunile din cele 10 noi state membre ale UE fac obiectul unei analize complete în acest raport, din care reiese că acestea difuzează la fel de mult conţinut european ca şi canalele TV din UE, respectiv 15.
Cifrele se regăsesc în cel de-al optulea raport al Comisiei Europene referitor la eficienţa normelor UE privind promovarea operelor europene, care acoperă perioada 2005-2006, anunţă Mediafax. Raportul, publicat o dată la doi ani, se bazează pe informaţii furnizate de statele membre ale UE şi monitorizează promovarea operelor europene pe ecranele TV din Europa în temeiul Directivei "Televiziune fără frontiere".
Noul raport privind implementarea acestor dispoziţii în cele 25 de state membre ale UE vizate, adoptat astăzi, arată că timpul mediu de difuzare la nivel european pentru operele europene a crescut de la 63,52% în 2005 la 65,05% în 2006. De asemenea, raportul arată că, pe termen mediu (2003-2006), difuzarea de opere europene s-a stabilizat la peste 63%. Timpul mediu de difuzare varia între 47,31% în Slovenia şi 81,14% în Danemarca, în 2005, şi între 45,44% în Suedia şi 81,07% în Polonia, în 2006.
Potrivit cifrelor furnizate voluntar Comsiei Europene de România şi Bulgaria, întrucât acestea nu erau obligate să le prezinte, nefiind la acea vreme membre ale UE, timpul mediu de difuzare rezervat operelor euuropene la TV a fost de 51,08% în 2005 şi 57,95% în 2006, în România, şi de 67,65% în 2005 şi 72,83% în 2006, în Bulgaria.
În proiect: televiziunea mobilă şi video la cerere Procentul mediu de opere ale producătorilor independenţi difuzate de toate posturile europene în toate statele membre a crescut de la 36,44% în 2005 la 37,59% în 2006, situându-se cu mult peste procentul de 10% stabilit de Directiva "Televiziune fără frontiere". Această creştere înseamnă, de asemenea, că pe termen mediu (2003-2006), difuzarea la nivelul UE de opere europene realizate de producători independenţi s-a îmbunătăţit cu 6,2%.
În România, operele independente au reprezentat 36,22% în 2005 şi 38,62% în 2006 din timpul de difuzare, iar în Bulgaria - 17,42% în 2005 şi 14,94% în 2006.
În ceea ce priveşte operele europene recente ale producătorilor independenţi, şi anume operele difuzate într-un interval de cinci ani de la realizarea lor, timpul de transmisie s-a situat în mod constant peste 25% în perioada 2005-2006. Această situaţie confirmă tendinţa pozitivă în ceea ce priveşte programarea operelor recente, care a crescut cu 2,59 puncte procentuale în perioada 2003-2006, se mai arată în raport.
"Cifrele prezentate astăzi demonstrează vitalitatea industriei audiovizuale a UE şi angajamentul cu privire la diversitatea culturală de care dau dovadă în egală măsură statele membre ale UE (vechi şi noi). Prin aplicarea Directivei «Televiziune fără frontiere», UE şi statele membre îşi dovedesc angajamentul faţă de diversitatea culturală, care continuă să beneficieze de prezenţa majoră a programelor europene pe posturile de televiziune europene", a declarat Viviane Reding, comisarul pentru societatea informaţională şi media.
"Desigur, industria audiovizuală va trebui să îşi continue eforturile cu noua directivă privind serviciile media audiovizuale din 2007 şi să ofere un conţinut european bogat şi inovator pentru absorbţia noilor servicii mass-media cum ar fi televiziunea mobilă şi video la cerere, care pot, la rândul lor, să impulsioneze conţinutul european şi cultura europeană în general", a mai spus Reding.
Directiva "Televiziune fără frontiere" are termen limită 19 decembrie 2009
Raportul dat publicităţii vineri subliniază impactul articolelor 4 şi 5 din Directiva "Televiziune fără frontiere", care au drept obiectiv promovarea difuzării de opere europene, inclusiv cele realizate de producători care sunt independenţi, de posturile de televiziune. Comisia Europeană a propus aceste măsuri în 1989, pentru a oferi beneficiile pieţei unice telespectatorilor (sub forma unei oferte mai bogate), precum şi posturilor de televiziune şi producătorilor (o mai mare audienţă pentru programele europene).
Articolul 4 din Directiva "Televiziune fără frontiere" solicită statelor membre să se asigure, "în cazul în care acest lucru este posibil şi folosind mijloace adecvate", că televiziunile aflate sub jurisdicţia lor rezervă operelor europene o proporţie majoritară din timpul lor de emisie.
Articolul 5 le solicită statelor membre să se asigure, în cazul în care acest lucru este posibil şi folosind mijloace adecvate, că cel puţin 10% din timpul lor de emisie sau din bugetul lor de programe este rezervat operelor europene create de producători care sunt independenţi de posturile de televiziune, în special operelor recente.
Aceste dispoziţii exclud timpul dedicat ştirilor, evenimentelor sportive, jocurilor, publicităţii şi serviciilor teletext şi teleshopping.
Noua directivă privind serviciile media audiovizuale (Audiovisual Media Services - AVMS) a intrat în vigoare la 19 decembrie 2007, însă nu a introdus nicio schimbare privind articolele 4 şi 5, care se aplică în continuare serviciilor de difuzare. În plus, Articolul 3 din noua directivă solicită statelor membre să garanteze faptul că furnizorii de servicii mass-media audiovizuale la cerere promovează, dacă este posibil şi cu mijloace corespunzătoare, producţia de opere europene şi accesul la acestea. Se recunoaşte astfel importanţa promovării operelor europene şi a diversităţii culturale prin intermediul noilor servicii mass-media, cum ar fi video la cerere. Acest lucru se poate realiza prin diverse mijloace, inclusiv prin investiţii în producţia şi achiziţionarea de drepturi asupra operelor europene sau prin asigurarea unui procent sau a unei ponderi adecvate pentru astfel de opere în cataloagele de video la cerere.
Termenul limită pentru încorporarea de către statele membre ale UE a noilor dispoziţii ale directivei AVMS în legislaţiile lor naţionale este 19 decembrie 2009. Comisia Europeană monitorizează îndeaproape implementarea noii directive în toate statele membre şi se va asigura că normele sunt puse în aplicare în mod adecvat şi la timp.
Sursa: Mediafax
(18:15)