Acești bani se adaugă la alte resurse pe care Republica Moldova le primește de la FMI și alte instituții internaționale.

Asistența vizează sprijinul pentru stabilizarea economică a țării, agenda de reformă structurală și acoperirea nevoilor financiare externe pe următorii doi ani.

Ambasadorii au cerut președinției UE să înceapă discuțiile cu Parlamentul European, imediat ce PE va adopta o decizie pe această problemă.

Economia Republicii Moldova a fost afectată de instabilitatea politică între noiembrie 2014-ianuarie 2016, informează Consiliul UE. A fost afectată și de scandalul fraudei bancare, activitate economică slabă și importurile interzise de Rusia.

Autoritățile au adoptat mai multe reforme, care trebuie implementate, iar cei responsabili de frauda de un miliard de dolari trebuie deferiți justiției.

În iulie 2016, autoritățile din Moldova și FMI au căzut de acord asupra extinderii cu trei ani a creditelor și a aranjamentului de finanțare pentru 178,7 milioane de dolari. Moldova a cerut asistență suplimentară Uniunii Europene în august 2015 și și-a înnoit cererea în martie 2016.

Asistența financiară va fi acordată în urma semnării unui memorandum de înțelegere între Moldova și Comisia Europeană, iar o precondiție este ca țara să respecte mecanismele democratice, inclusiv un sistem parlamentar multipartit, statul de drept și drepturile omului.

Decizia trebuie aprobată cu o majoritate calificată în Consiliul UE, în acord cu Parlamentul UE.