Se prefigurează o armată a UE? Discuții aprinse înaintea alegerilor europarlamentare

Principalii candidați pentru funcția de președinte a viitoarei Comisii Europene au purtat discuții contradictorii în legătură cu propunerea Germanei pentru crearea unei armate a UE.

Cu trei săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, patru candidați pentru funcția de vârf a UE au avut o dezbatere la Institutul Universitar European din Florența. Conservatorul German, Manfred Weber, a sprijinit ambiția cancelarului Angela Merkel pentru crearea unei forțe armate multinațională permanentă. Dar candidatul socialist Frans Timmermans a spus că o armată europeană nu este realizabilă în viitorul apropiat, susținând că Europa ar fi ma ibine să se concentreze asupra cooperării economice.

Timmermans s-a delimitat de abordarea vicepremierului italian, Matteo Salvini, și a premierului maghiar Viktor Orban: „Ce ne reconectează cu valorile fundamentale ale Europei este asigurarea că oamenii care fug de război și persecuție au un refugiu sigur în Europa și nu por în Marea Mediterană. Ceea ce mi se pare greu de înțeles este că domnul Salvini merge la domnul Orban astăzi și spune „Suntem prieteni, soluția ta este soluția potrivită”. Domnul Orban este cel care ne-a împiedicat să găsim o soluție”, potrivit Euronews.

Pentru liberali, Guy Verhofstadt a susținut că UE are nevoie de o reformă constituțională amplă:

„Astăzi Uniunea Europeană nu există într-adevăr. Este totuți o confederație a statelor-națiune care decide în principal în unanimitate și care acționează întotdeauna prea puțin, prea târziu când se întâmplă ceva, de exemplu criza financiară de cealaltă parte a Oceanului Atlantic. Asta înseamnă că în următorii cinci ani nu va mai fi forba de „Putem schimba puțin sau ceva din asta” - va exita un interval de timp de cinci ani pentru a schimba într-adevăr această natură, acest caracter al Uniunii Europene și să facem una reală”.

Ska Keller, de la Verzi, a declarat că accentul trebuie să se concentreze pe nevoile generațiilor viitoare: "Să mergem să votăm ținând cont de viitorul copiilor, al nepoților, al celor mai tineri care nu pot merge la vot. Și ne-au dat un semnal foarte clar: merg azi pe străzi mii și mii de oameni în Roma, peste tot în Italia, peste tot în Europa, în toată lumea, pentru că ei spun că și ei vor să aibă o planetă pe care să trăiască”.