UE are plan B dacă Ungaria mai face jocul lui Putin

UE are plan B dacă Ungaria mai face jocul lui Putin Viktor Orbán, Vladimir Putin. Sursa foto: Twitter (devenită platforma X)

UE dispune de un „plan B” în cazul în care Ungaria ar continua să facă jocurile lui Putin și s-ar opune unui ajutor acordat Ucrainei în valoare de 50 miliarde euro.

O serie de oficiali au precizat că Uniunea Europeană va putea ocoli orice veto dat de Ungaria și îi va aloca Ucrainei un ajutor de 50 miliarde euro ($53,4 miliarde), date fiind eforturile Kievului de a respinge invazia Rusiei și războiul care durează de 21 de luni, scrie US News & World report.

Forul executiv al organizației a propus un buget sporit pentru a sprijini Ucraina în vederea plății salariilor și pentru ca țara să facă față și altor cheltuieli, având în vedere că actualul conflict continuă, iar cele 27 de state membre ale UE ar urma să voteze ajutorul cu ocazia unui summit programat la Bruxelles, între 14 și 15 decembrie.

Ungaria, pionul lui Putin în UE

Dar unii se tem că ajutorul ar putea fi blocat de premierul Ungariei, Viktor Orbán, care și-a întărit relațiile cu Moscova și care s-a opus și în trecut unui asemenea ajutor. Asemenea plăți din bugetul comun al UE necesită sprijinul unanim al tuturor statelor membre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cerându-i-se să comenteze situația, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a spus că orice ajutor alocat Ucrainei trebuie să fie separat de bugetul UE. El a mai afirmat că UE necesită o nouă strategie pentru Ucraina și că toate deciziile de ordin financiar trebuie să se bazeze pe ea.

Potrivit declarațiilor a doi oficiali din UE, dacă Budapesta va apela la dreptul de veto, organizația ar avea o cale prin care să-l ocolească, cerând fiecăruia dintre celelalte guverne din UE să-și stabilească propriul pachet de ajutor destinat Kievului.

Ungaria lui Orban, sărită

Luate laolaltă, ele ar face ca tratatele bilaterale să cântărească la fel de mult.

“Ungaria riscă să își forțeze norocul. Am prefera să îi avem alături de noi, dar intervine un moment când lumea se cam satură de obiceiul Budapestei de a trage toată lumea la răspundere. Ocolișul e dificil, dar îl  avem la dispoziție, dacă va fi nevoie”, a declarat un oficial din UE.

Un al doilea oficial, care a dorit să își păstreze anonimatul, a fost șI el de acord în această privință. „Într-un fel sau altul, problema banilor destinați Ucrainei va fi rezolvată, Kievul va primi sprijinul UE”, a spus oficialul.

În joc sunt miliarde

Anul trecut, Ungaria a respins o propunere similară în privința unui ajutor financiar de 18 miliarde euro alocat Ucrainei în 2023.

După luni întregi de disensiuni, în cele din urmă, Budapesta a acceptat fondul după ce, potrivit afirmațiilor sale, ar fi obținut concesii din partea blocului în privința ajutorului destinat Ungariei și după ce a auzit că UE ar recurge oricum la asemenea tertipuri ca să-i ocolească veto-ul.

În această săptămână, întrebat dacă UE va recurge la aceleași metode dacă va fi necesar, comisarul european al comerțului, Valdis Dombrovskis, a declarat:

“Anul trecut, am discutat într-adevăr un plan B… dar, tot anul trecut, am reușit să îl ocolim. Sper să-l putem ocoli și în acest an“.

Orban și Ungaria, probleme în UE

Aflat la putere de peste un deceniu, Orbán s-a văzut implicat în tot mai multe dispute cu ceilalți lideri din UE în privința unor diverse probleme, cum ar fi standardele democratice, politica externă, migrația și drepturile comunității LGBT.

Totuși, potrivit legislației UE, strategia de ocolire a Ungariei nu poate fi aplicată și unei decizii din decembrie cu privire la începerea negocierilor cu Kievul de aderare la UE – un fel de premiu acordat Ucrainei pentru lupta sa împotriva Rusiei.

O atare decizie necesită unanimitatea celor 27 de state membre ale UE – un lucru departe de a fi sigur dată fiind opoziția lui Orbán față de război. Tot vineri, într-o declarație separată, Orbán  a spus că se opune lansării tratativelor de aderare cu Kievul.

El a mai spus că nu este nicio legătură între acest subiect și disputele sale pe tema miliardelor din fondurile UE alocate Ungariei, fonduri care au fost blocate din cauza temerilor legate de situația democrației.

Luna trecută, o serie de oficiali europeni au declarat Agenției Reuters că ei caută să deblocheze măcar o parte din fonduri, organizația căutând totodată să obțină votul lui Orbán în sprijinul Ucrainei. Oficialii au subliniat că, totuși, Budapesta va trebui să respecte condițiile necesare.

(Articol de Gabriela Baczynska și Krisztina Than; Traducerea: Alexandru Danga, Rador Radio România)