UE ar putea primi până la 1.500 de migranți minori care se află în Grecia

LE POINT (Franţa). Potrivit Berlinului, țările „voluntare” ale Uniunii Europene ar putea împărți primirea acestor migranți minori blocați pe insulele grecești.

În fața unei potenţiale noi crize migratorii, Uniunea Europeană ar putea face un prim gest. Conform celor spuse de guvernul german, luni dimineață, o coaliție de țări UE "voluntare" intenționează să se ocupe de până la 1.500 de copii migranți, care sunt blocaţi în prezent pe insulele grecești, ca măsură de sprijin "umanitar".

Anunțul vine în condițiile în care șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, este așteptat luni la Bruxelles pentru discuții cu oficialii UE privind situația migranților de la granița turco-greacă. "La nivel european, zilele acestea au loc negocieri cu privire la o soluție umanitară cu scopul de a organiza preluarea acestor copii de către o "coaliție de voluntari", a subliniat guvernul german într-un comunicat, fără a preciza numele țărilor implicate.

"Vrem să sprijinim Grecia pentru a face față situației umanitare dificile a 1.000-1.500 de copii care se află pe insulele ţării", au adăugat partidele coaliției guvernamentale a cancelarului Angela Merkel, conservatori și social-democraţi, după o reunine de câteva ore începută duminică seara. "Este vorba despre copii care, din cauza bolilor, au nevoie de îngrijire urgentă sau despre copii neînsoțiți cu vârsta sub 14 ani, în mare parte fete", au subliniat aceștia.

În special, partidele de stânga din Germania fac presiuni de câteva zile pentru ca Europa și Germania, în mod deosebit, să aibă grijă de copiii deja prezenți în Grecia sau care se grăbesc la granița turco-greacă, după difuzarea unor imagini despre situația foarte precară a multor minori aflaţi la fața locului. Însă,unii oficiali ai partidului conservator al Angelei Merkel şi-au exprimat scepticismul în ultimele zile, temându-se să trimită un "semnal" rău migranților că vor fi din nou bineveniți în Germania.

Țara a primit peste un milion dintre aceștia în urma crizei migranților din 2015, fapt care a creat tulburări politice majore în țară și a slăbit puterea cancelarului Angela Merkel, mai ales prin ascensiunea opoziției de extremă dreaptă. Mii de migranți au încercat să treacă granița dintre Turcia și Grecia, după ce președintele turc a anunțat  - pe 29 februarie - că a încetat să mai respecte un acord încheiat în martie 2016 cu Uniunea Europeană. Acesta prevedea ca migranții să rămână în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european pentru Ankara.

Autoritățile elene au anunțat joi că peste 1.700 dintre aceşti migranţi au ajuns pe insulele grecești, inclusiv minori, care se adaugă astfel celor 38.000 deja prezenți care suprapopulează taberele de refugiați aflate în condiții din ce în ce mai precare. Această situație tensionată a trezit în Europa amintirea crizei de migrație din 2015.

Cu toate acestea, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a trimis un semnal, ordonându-le gărzilor de coastă să împiedice migranții să traverseze Marea Egee. De asemenea, el a anunțat duminică că va merge luni în Belgia pentru a discuta problema migrației cu oficialii Uniunii Europene, la scurt timp după ce a solicitat Greciei "să deschidă ușile" pentru migranți.(RADOR)