UE, acuzată de atitudine „trumpistă” în scandalul provocat de vaccinurile din Irlanda de Nord
UE, acuzată de atitudine „trumpistă” în scandalul provocat de vaccinurile din Irlanda de Nord
Un fruntaș conservator a făcut o comparație între Uniunea Europeană și Donald Trump după ce organizația a fost silită să renunțe la planul de a bloca distribuția vaccinurilor în Irlanda de Nord de teamă că acestea ar putea intra în Regatul Unit pe ușa din spate.
UE a declarat că va eluda un articol controversat din acordul Brexit pe tema Irlandei de Nord din dorința de a controla exporturile. Dar organizația a dat înapoi în urma protestelor lansate din Dublin, Belfast și Londra.
Fostul ministru pentru Irlanda de Nord, Julian Smith, a acuzat Bruxelles-ul că, prin amenințarea de a nu ține cont de așa-zisul Protocol pentru Irlanda de Nord, are o atitudine ‘aproape trumpistă’
În emisiunea Today (Azi) de la BBC Radio 4, el a spus că UE “a cam dat-o-n bară”. “Am pierdut atâția ani căutând să ne asigurăm că mărfurile vor circula liber și fără frontiere dure, pentru ca, seara trecută, UE să invoce o situație de urgență fără să respecte niciuna din prevederile protocolului, dacă una dintre părți dorește s-o suspende.
Acordul din Vinerea Mare a tensionat relațiile
Și, în opinia mea, europenii au făcut asta fără să încerce măcar să înțeleagă Acordul din Vinerea Mare, un acord vizând situația delicată din Irlanda de Nord or, ăsta a fost un demers aproape trumpist.
Relațiile sunt complexe, avem nevoie de mult mai mult timp, de mult mai mulți bani și de mult mai multe resurse ca să facem ca relația să fie corectă. Aseară, UE a dat-o rău în bară, dar noi trebuie să conlucrăm cu toții din dorința de a păstra intactă Irlanda de Nord.
Nu este vorba doar despre ușa din spate pentru Marea Britanie, problema este foarte sensibilă, iar noi avem datoria să avem grijă ca UE și Regatul Unit să nu întrețină o frontieră dură și să asigure stabilitatea Irlandei de Nord”.
Înainte acestor neînțelegeri, premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, i-a cerut lui Boris Johnson să înlocuiască protocolul respectiv. Dna Foster a calificat amenințările din partea Bruxelles-ului drept ‘un gest de o incredibilă ostilitate”.
Scandalul a început din cauza întârzierilor apărute în difuzarea vaccinului anticoronavirus produs de AstraZeneca, întârzieri datorate UE. Dna Foster a acuzat Bruxelles-ul că dorește să-și încalce propriul său acord de divorț pe tema Brexitului din cauza “greutăților întâmpinate în procurarea vaccinului. Protocolul nu este viabil, să spunem clar că dorim ca el să fie înlocuit, altminteri aici, în Irlanda de Nord, urmând să apară niște reale dificultăți”.
Cine a fost arătat în cazul Irlanda de Nord
În același timp, alții au arătat cu degetul spre Emmanuel Macron, din cauza declarațiilor sale potrivit cărora vaccinul AstraZeneca, produs la Universitatea din Oxford, ar fi “aproape ineficient” în cazul persoanelor de peste 65 de ani.
Sir John Bell, care face parte din echipa care a produs vacccinul de la Universitatea din Oxford, l-a acuzat pe președintele Macron că dorește “să coordoneze cererea”. Sir John a recunoscut că, în stadiul de început, vaccinul a fost testat pe un număr redus de persoane în vârstă, dar că la mulți dintre ei a părut eficient în fața pandemiei.
Dar el a mai spus că alte studii au dovedit că “persoanele în vârstă au reacționat la fel de bine ca și ceilalți, existând probe convingătoare din care reiese că vaccinul a protejat persoanele din această categorie. Cred că, din partea dlui Macron, e o tendință de a controla cererea“.
Întrebat dacă crede că președintele Macron încearcă să reducă cererea pentru vaccin, temându-se pentru stocurile sale, Sir John a spus: “Mă rog, dacă nu ar fi dispus de niciun vaccin, cel mai bun lucru pentru el ar fi fost să reducă cererea“.
Articol de Kate Devlin
Traducerea: Alexandru Danga/adanga/cciulu