Evenimentul Zilei > International > UE a făcut socotelile Theresei May. Trebuie să dea mai mulţi bani pentru părăsirea Uniunii Europene
UE a făcut socotelile Theresei May. Trebuie să dea mai mulţi bani pentru părăsirea Uniunii Europene

UE a făcut socotelile Theresei May. Trebuie să dea mai mulţi bani pentru părăsirea Uniunii Europene

În timp ce May cheamă la urne electoratul pentru 8 iunie, Bruxellesul pregăteşte proiectul pentru negocierile asupra Brexitului. După cât se pare, nu va fi o părăsire fără dureri. Bruxellesul cere în fapt mai multe drepturi pentru cetăţenii UE aflaţi în Marea Britanie, mai mulţi bani Londrei pentru ieşirea din Uniune şi începerea unui dialog pentru un acord de liber schimb.

Aceştia ar fi cei trei pilaştri de discutat la întâlnirea la vârf din 29 aprilie.Faţă de proiectul precedent, după cum relatează AGI, se află chiar o modificare în ceea ce priveşte cetăţenii comunitari care trăiesc în Marea Britanie

În noul text este prevăzută '' obţinerea rezidenţei premanente după o perioadă de şedere continuă ca rezident legal. Cetăţenii ar trebui să fie în stare să-şi exercite drepturile prin proceduri administrative simple''.

Apoi, urmează lovitura pentru Londra: proiectul prevede ca acordul financiar să includă nu numai implicarea asumată în bugetul plurianual al UE, dar şi în ambianţa Băncii Europene de Investiţii, al Fondului European de Dezvoltare şi a Băncii Centrale Europene.

În sfârşit, este şi problema relaţiilor dintre UE şi Londra, mai ales din punct de vedere economic. ''Guvernul britanic a arătat că nu va încerca să rămână pe Piaţa Unică, dar ar vrea să obţină în instanţă un ambiţios acord de liber schimb cu UE.

Pe baza intereselor Uniunii – continuă textul- Consiliul European este gata să înceapă lucrul la un nou acord comercial, care va fi finalizat şi încheiat în clipa când Regatul Unit nu va mai fi stat membru''.

De fapt, deci, atât Bruxellesul cât şi Londra ar fi gata să înceapă un dialog pentru menţinerea unui acord de liber schimb între cele două părţi, titrează sursa menţionată.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: