Miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE) au convenit astăzi, la Bruxelles, să blocheze vizele şi să le îngheţe conturile acelora care au mâinile “pătate de sânge" în Ucraina, a anunţat în această seară şefa diplomaţiei italiene, Emma Bonino, la încheierea unei reuniuni de criză.
“Am luat decizia, în strânsă coordonare cu cei trei miniştri care negociază la Kiev, să acţionăm foarte rapid, în următoarele ore, pentru a-i priva de vize şi pentru a le îngheţa conturile celor care sunt pătaţi de sânge", a declarat ministrul italian, la ieşirea de la reuniune. Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a salutat adoptarea de către Consiliul Afaceri Externe (CAE) de sancţiuni orientate clar împotriva celor responsabili de încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale şi de promovarea actelor de violenţă, precizând că aceasta a fost şi poziţia pe care a exprimat-o în numele guvernului României.
„Vreau să salut poziţia comună şi fermă adoptată astăzi adoptată azi de miniştrii de externe ai UE. Este o poziţie în care principalele elemente ale mandatului pe care l-am avut în numele guvernului român se regăsesc şi vreau să salut faptul că există o condamnare foarte clară şi fermă a actelor de violenţă care se petrec la Kiev şi în egală măsură o solicitare foarte clară ca aceste acte de violenţă şi pierderi de vieţi omeneşti să fie stopate imediat”, a spus Corlăţean, citat de Agerpres, la plecarea de la reuniunea extraordinară a CAE consacrată situaţiei din Ucraina.
Şeful diplomaţiei române a precizat că a existat o implicare clară a UE în promovarea procesului politic absolut necesar de dialog „cu cele trei elemente absolut esenţiale: reformarea constituţiei, un guvern incluziv şi organizarea alegerilor anticipate”, menţionând că a existat un contact permanent cu cei trei miniştri de externe aflaţi la Kiev.
„Din punctul de vedere al măsurilor adoptate vreau să salut faptul, şi aceasta a fost şi poziţia exprimată de mine în numele guvernului României, că au fost adoptate sancţiuni, măsuri orientate clar, individual, împotriva celor responsabili de încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale şi de promovarea actelor de violenţă. Este o poziţie care în egală măsură subliniază faptul că proiectul european pentru Ucraina rămâne deschis şi că este nevoie să fim preocupaţi de dimensiunea economică în perioada următoare, pentru că Ucraina are nevoie de asistenţă economică”, a mai spus Titus Corlăţean.
Un număr de 67 de manifestanţi au fost ucişi de marţi şi până în prezent, iar trupurile lor se află la serviciul de medicină judiciară, au informat joi autorităţile municipale din Kiev într-un comunicat.
GALERIE FOTO. Fața sângeroasă a conflictului, în imagini Reuters. AVERTISMENT: Galeria conține imagini violente care pot afecta emoțional persoanele sensibile. Nu vă recomandăm vizualizarea galeriei, dacă sunteti o persoană sensibilă!
Între timp, presa ucraineană scrie că mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt au părăsit țara în ultimele 24 de ore de teama agravării situației. La aeroport au sosit mai multe mașini blindate din care au fost descărcate valize, a anunțat postul de televiziune Hromadske, preluat de BBC.
- FILMUL CONFLICTULUI: Cum a ajuns Ucraina în pragul unui război civil
- Traian Băsescu îi cere lui Ianukovici să nu ordone reprimarea manifestaţiilor în Ucraina: ”Violenţa va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor”