Cine a ajutat UDMR să intre în Parlamentul European. Se cere înlocuirea celor doi eurodeputați maghiari

Cine a ajutat UDMR să intre în Parlamentul European. Se cere înlocuirea celor doi eurodeputați maghiari

Europarlamentarul Tokes Laszlo susține că fără sprijinul premierului Ungariei Viktor Orban, UDMR nu ar fi trecut pragul electoral. El cere ca europarlamentarii uniunii aleși să fie înlocuiți.

De asemenea, politicianul maghiar care reprezintă Ungaria în Parlamentul European susține că uniunea condusă de Kelemen Hunor s-a distanțat de PSD doar când social-democrații s-au distanțat de UDMR care a emis pretenții pentru cimitirul din Valea Uzului.

 

„Este straniu că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), membru al Partidului Popular European, asociat al coaliției de guvernământ din Ungaria, se afla în cârdășie cu acest PSD postcomunist, nociv până în ultima vreme, când în urma incidentelor de la cimitirul de pe Valea Uzului, a suspendat acordul cu guvernanții, evadând ca de pe o barcă în scufundare”, susține Tokes într-un comunicat remis EVZ.  

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Episcopul explică rezultatele slabe obținute de UDMR la alegerile europalamentarte: „Nu este surprinzător faptul că partidul UDMR, de asemenea, a avut rezultate slabe în alegerile pentru Parlamentul European, față de trecut, doar doi reprezentanți putând trimite în legislativul european – al doilea mandat fiind datorat voturilor redistribuite la nivel național. Chiar trecerea pragului electoral a fost posibil doar pentru că prim-ministrul Viktor Orbán, cu campania sa transilvăneană devotată, i-a purtat, în sensul figurat, pe spatele lui până la Parlamentul de la Bruxelles”.

Tokes Laszlo mai spune că UDMR a fost complice la situația deplorabilă în care a ajuns România: „UDMR a fost complice la crearea acestei situații, iar alegătorii i-au pedepsit pentru acest fapt. Deoarece, în loc să-și ridice glasul pentru statul de drept și pentru cauzele importante ale comunității noastre maghiare, ca de exemplu problema autonomiei, cazul universității de medicină în limba maghiară din Târgu Mureș sau a prizonierilor politici din Târgu Secuiesc, a ghidat comunitatea noastră spre sprijinirea guvernului PSD-ALDE, în timp ce România era tărâmul acțiunilor îndreptate împotriva maghiarilor. Mândrindu-se cu o „puternică reprezentare europeană”, UDMR a refuzat alianța cu alte organizații ai maghiarilor, care probabil ar fi avut ca rezultat obținerea a trei mandate europene, fără a mai menționa faptul că numele lui Iuliu Winkler apare pe așa-numita listă a oamenilor lui George Soros, iar bucureșteanul Lóránt Vincze are un trecut politic dubios, ce doi aleși nefiind o asigurare pentru reprezentarea efectivă ai maghiarilor din Transilvania. În situația actuală regretabilă, ar fi destul de rezonabilă înlocuirea lor cu alții mai vrednici de pe lista pentru Parlamentul European”.

 

De criticile eurodeputatului nu a scăpat nici președintele Klaus Iohannis. Tokes spune că Papa Francisc a venit în România pentru a deschide calea spre dialog. „Trebuie să respingem ferm declarația de propagandă nedreaptă a președintelui Iohannis conform căreia „România tratează problema minorității într-un mod exemplar”. Papa Francisc nu a vizitat țara noastră pentru a legitima politica antiminoritară din România, care sfidează statul european de drept, ci pentru a încuraja întreaga noastră societate, în majoritate românească și ortodoxă, să se străduiască să deschidă dialog în spiritul solidarității, unității în Hristos și a conviețuirii frățești cu minoritățile naționale și religioase”, susține episcopul.

Tokes, considerat simbolul Revoluției, spune că aniversarea de 30 de ani a Revoluției Române, pe lângă altele,  amintește de modul în care românii, maghiarii și germanii, ortodocșii, catolicii și protestanții s-au regăsit reciproc în spiritul ecumenic la Timișoara. „Cu douăzeci de ani în urmă Sfântul Papă Ioan Paul II a lucrat la unitatea creștină prin reconcilierea cu biserica ortodoxă în timpul vizitei în România.  Pentru a continua pe această cale și reamintind cuvintele Papei Francisc, trebuie să „mergem împreună” pe drumul reconcilierii, România trebuie să înlăture moștenirea dăunătoare a comunismului naționalist susținut de poliția politică. A merge împreună pe calea comună europeană  înseamnă „triumful fraternității și dialogul mai presus de diviziune. Să ne eliberăm prizonierii și să ne refacem cimitirele! Lăsați morții să se odihnească, lăsați ca cei vii să trăiască în pace!”, a conchis episcopul.