UDMR este dispusă să aducă PSD la guvernare

UDMR este dispusă să aducă PSD la guvernare

Dornici să acceadă la guvernare cu orice preț, după alegerile parlamentare, maghiarii se grăbesc să promită sprijin pentru o moțiune de cenzură a PSD și ALDE

Calculul UDMR este cât se poate de simplu: în alegerile parlamentare, Uniunea mizează pe un procent de 5-6%, ALDE ar obţine 7%, iar PSD ar putea să depăşească 40%, la redistribuire (aceste cifre fiind încurajate de cele mai recente sondaje), fapt ce ar permite celor trei formaţiuni să atingă pragul de 50+1, necesar numirii premierului.

Liderii maghiari sunt conștienți că PNL, cotat la 28%, are șanse minore să propună viitorul premier.

Președintele UDMR își arată disponibilitatea

Declaraţia care sugerează că se pune la cale o nouă aliniere a planetelor „politice” a fost emisă luni, chiar de Kelemen Hunor, președintele UDMR, care a anunţat că este deschis negocierilor pe marginea unei moţiuni de cenzură, susţinând că un guvern interimar cu atribuţii limitate „nu ar fi o tragedie pentru România”.

„În acest moment, o moțiune de cenzură poate fi susținută cu mai multe argumente împotriva Guvernului”, a apreciat șeful Uniunii.

FOTO: Kelemen Hunor și colegii săi vor să negocieze la sânge FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Fuziunea PMP-UNPR reactivează UDMR

Potrivit surselor EVZ, Kelemen Hunor nu a făcut altceva decât să dea glas dorinţei UDMR de a reveni în jocurile politice mari (după o îndelungată izolare) şi, implicit, de a accede la masa guvernului.

În cele mai recente şedinţe ale conducerii Uniunii (de-a lungul ultimei luni), mai mulţi lideri cu greutate au susţinut că formațiunea maghiară trebuie să gândească o politică de alianţe, în condiţiile în care fuziunea PMP-UNPR s-a soldat cu pierderea majorității parlamentare construite în jurul PSD și ALDE.

Acest lucru le conferă maghiarilor un ascendent strategic, deoarece UDMR poate fi în măsură să garanteze trecerea unei eventuale moţiuni de cenzură.

Ministere și agenții pentru Uniune

Totuși, deși și-au anunțat disponibilitatea de a se așeza la aceeași masă cu PSD și ALDE, liderii UDMR sunt deciși să-și negocieze la sânge eventuala susținere parlamentară.

Maghiarii vor insista pentru șefia unor ministere și agenţii guvernamentale, așa cum au făcut de-a lungul întregii istorii post-decembriste a formațiunii, când liderii maghiari au condiţionat sprijinul politic de obținerea unor funcții ministeriale de prim rang.

Spaima lui Kelemen și negocierile din Secuime

Totodată, conducerea UDMR va demara în scurt timp negocieri cu liderii Partidului Civic Maghiar (PCM), în contextul în care, pe votul „politic” de la consiliile judeţene, Uniunea a obţinut doar 5,33%, iar udemeriştii se tem că gruparea ar putea rata atingerea pragului de 5%.

Astfel, Kelemen Hunor va acorda locuri eligibile pentru PCM pe listele parlamentare ale UDMR. De altfel, Uniunea şi PCM au colaborat şi la alegerile locale, inamicul comun fiind Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), grupare radicală coordonată de Laszlo Tokes.

Dovadă că se teme de fărâmiţarea electoratului maghiar, Kelemen Hunor a decis alianţe cu PCM deşi, în 2012, UDMR a ales să meargă în alegeri pe cont propriu. Însă, în 2016, podurile dintre Laszlo Tokes şi UDMR rămân la fel de surpate ca în 2012.

Kelemen Hunor avertizează PNL

Faptul că UDMR și-a trâmbițat disponibilitatea apropierii de PSD și ALDE reprezintă și o avertizare indirectă transmisă PNL. După colaborarea din perioada 2012-2014, relațiile dintre cele două formațiuni (ambele membre cu drepturi depline ale PPE) s-au deteriorat considerabil, atât din pricina obsesiei liberale referitoare la alegerile în două tururi, cât și din rațiuni electorale, întrucât, în alegerile locale, PNL a vizat fotolii în Secuime. Totodată, în lipsa unui dialog cu liberalii, Kelemen Hunor se poziționează discursiv în proximitatea lui Liviu Dragnea, așteptând eventualele oferte.