Csoma, UDMR: Nu e sănătos ca DNA să urmărească penal judecători şi procurori
- Andreea Vlad
- 16 ianuarie 2021, 18:36
UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA, însă dorește ca justiţia să funcţioneze echitabil, a declarat liderul grupului din Camera Deputaților, Botond Csoma.
UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA. Formațiunea politică doreşte însă ca justiţia să funcţioneze echitabil, fără abuzuri şi fără situaţii interpretabile. Astfel de situații pot afecta imaginea acestei instituţii şi credibilitatea eforturilor sale depuse în lupta împotriva corupţiei, a declarat sâmbătă liderul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor, Botond Csoma.
"UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA, aşa cum susţine instituţia menţionată (…) În acest context, doresc să fac câteva precizări în ceea ce priveşte dezbaterea privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Nu consider că este sănătos, din punctul de vedere al funcţionarii justiţiei, ca DNA-ul să aibă competenţa de a urmări penal judecători şi procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie", se arată într-un comunicat de presă remis sâmbătă Agerpres, de Botond Csoma.
Scandal între DNA și UDMR! Judecătorii pot judeca rechizitoriile întocmite de DNA
Potrivit lui Csoma, dacă DNA ar avea competenţa de a instrumenta şi dosarele în care judecători şi procurori ar fi subiecţii activi ai infracţiunilor de corupţie, "acest aspect ar putea genera situaţii care ar putea să afecteze calitatea actului de justiţie, prin eventuale presiuni".
"Reamintesc că în anul 2019 Consiliul Superior al Magistraturii a validat raportul Inspecţiei Judiciare, în care aproape 3.000 de magistraţi au fost vizaţi în dosare penale şi prin care se consemnează anumite aspecte îngrijorătoare cu referire la acest subiect. Mai mult, fostul preşedinte CSM, Lia Savonea, a declarat că 'judecători timoraţi nu pot să facă justiţie'.
Ar trebui să existe o separaţie a competenţelor în cazul cercetărilor penale
Deputatul a afirmat că, similar separaţiei puterilor în stat, ar trebui să existe o separaţie a competenţelor şi în cazul cercetărilor penale. El menţionează că în România există practica organelor judiciare specializate.
DNA a transmis, vineri, un comunicat de presă în care a menţionat că a constatat "cu îngrijorare" existenţa unor "atacuri publice nefondate" la adresa sa.