Evenimentul Zilei > Actualitate > UDMR blochează Parlamentul de dragul UMF. Soluția salvatoare, așteptată de la premier și guvern
UDMR blochează Parlamentul de dragul UMF. Soluția salvatoare, așteptată de la premier și guvern

UDMR blochează Parlamentul de dragul UMF. Soluția salvatoare, așteptată de la premier și guvern

Nemulțumiți că în ședința de azi a Coaliției nu s-a tranșat problema înființării unei facultăți în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureș, deputații și senatorii UDMR nu au participat la lucrările Parlamentului. Din această pricină, nici Camera și nici Senatul nu vor putea să adopte legi în această săptămână pentru că nu vor putea să-și asigure cvorumul de lucru.

Update 19:15: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, în această seară, la Guvern pentru a se asigura că proiectul hotărârii privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului în forma convenită imediat după reuniunea coaliţiei.
La această oră, la Palatul Victoria se află atât premierul Mihai Răzvan Ungureanu, cât şi vicepremierul Marko Bela. Parlamentarii UDMR nu participă la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.
Update 18:15: Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, după suspendarea şedinţei plenului acestui for legislativ, că nu crede că parlamentarii UDMR au absentat din cauza blocajului de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Totuşi, el a estimat că, prin respectarea legilor în vigoare poate fi găsită, până marţi, o soluţie.
”Lucrurile pot fi rezolvate dacă se respectă legea. Legea prevede foarte clar că în România funcţionează trei universităţi multiculturale, iar Guvernul şi-a asumat răspunderea pe această lege. Astăzi Guvernul a primit din partea coaliţiei un mandat clar de a rezolva această situaţie cu respectarea tuturor prevederilor legale. Şi cred că vom găsi o soluţie până mâine (n.r. marţi)”, a explicat preşedintele Senatului.
Vasile Blaga s-a arătat totuşi dezamăgit că şi în această săptămână, din lipsa cvorumului, lucrările plenului Senatului au fost suspendate.
”Credeam că toată lumea va veni astăzi (n.r. luni) la plen. Din păcate, nu au venit. Am avut doar 61 de colegi în sală şi am suspendat şedinţa. Nu este o situaţie confortabilă în momentul în care, iată, nu putem legifera”, a mai spus Blaga.
Update 17:15: Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, vicepremierul Marko Bela şi miniştrii Educaţiei, Justiţiei şi Finanţelor Publice au avut o întrevedere la Palatul Victoria, în cadrul căreia au convenit asupra hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş, care va urma să fie dezbătută în şedinţa de marţi a Executivului.
“Noi ne-am văzut la premier. Au participat la discuţie, alături de premier, vicepremier şi mine, ministrul Justiţiei, ministrul Educaţiei şi ministrul Finanţelor Publice şi am convenit pe un anumit text, un anumit conţinut al hotărârii de guvern pentru ziua de mâine, conform discuţiilor în coaliţie: aplicarea Legii (Educaţiei naţionale – n.r.) în spiritul şi litera ei, nu altceva. Hotărâre de Guvern pentru a înfiinţa o facultate de medicină şi farmacie pentru predarea în limba maghiară şi engleză", a declarat preşedintele UDMR, Hunor Kelemen.
Deputații UDMR au părăsit sala de plen, iar senatorii Uniunii nici nu s-au prezentat la lucrări și solicită adoptarea până mâine a hotărârii de guvern privind înființarea unei facultăți cu predare în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureș.Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a spus că le-a cerut parlamentarilor Uniunii să fie prezenţi în Parlament, dar să nu voteze niciun proiect de lege, până marţi, când Executivul ar trebui să ia o decizie cu privire UMF Târgu Mureş. "Ei sunt acolo, până mâine nu se rupe cerul, nu se rupe pământul", a mai spus Kelemen.

Ședința Senatului, suspendată
Liderul deputaților UDMR, Mate Andras Levente a anunțat că parlamentarii Uniunii au primit indicații de la președintele formațiunii, Kelemen Hunor, să nu participe la ședința de plen.
"Nu participăm la lucrările Parlamentului, să vedem dacă este adoptată sau nu Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş", a declarat Mate Andras, precizând că decizia privind boicotarea lucrărilor a fost luată după ședința grupurilor parlamentare. Mate Andras a precizat că nu este vorba despre un protest parlamentar, însă reprezentanţii Uniunii vor să demonstreze că fără UDMR nu se poate guverna.

Drept urmare, ședința Senatului s-a suspendat din lipsă de cvorum, iar cea a Camerei Deputaților a început, cu o întârziere de peste 40 de minute, în absenţa parlamentarilor UDMR şi ai Opoziţiei, Roberta Anastase, anunţând că 182 de deputaţi sunt absenţi.
Conducerea Camerei anunțase, în urmă cu câteva ore, că ședința de vot final, programată inițai pentru mâine, a fost amânată pentru săptămâna viitoare ca să se strângă mai multe legi.
UDMR își forțează partenerii
De la ședința Coaliției de dimineață, fiecare a ieșit cu concluziile proprii. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că discuțiile se mută în Guvern. "În orele care urmează, noi vom discuta conţinutul hotărârii de guvern (privind înființarea unei facultăți în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureș – n.r.), în aşa fel încât mâine să intre la şedinţa de Guvern şi să punem capăt acestui conflict fals şi acestor dispute de la Târgu Mureş. Urmează să discutăm cu premierul conţinutul hotărârii de guvern", a anunțat liderul Uniunii, conform Agerpres. Optimist, acesta a spus chiar că această hotărâte ar putea fi adoptată în ședința de guvern de mâine.

PDL: "Se mai discută"
Democrat-liberalii au înțeles cu totul altceva din aceeași ședință, și anume că nu s-a stabilit nimic. "Se mai discută", a spus secretarul general al PDL. Ioan Oltean. la finalul ședinței. Surse din PDL au declarat că vicepremierul Marko Bela a amenințat din nou cu plecarea din Executiv, dar că premierul Mihai Răzvan Ungureanu nu părea să încline în favoarea unei hotărâri de guvern pe tema UMF.
Săptămâna trecută, Marko Bela a amenințat cu demisia din Guvern
Vicepremierul Marko Bela a anunțat, la începutul săptămânii trecute, că dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş , personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern.

"Toată lumea este de acord că situaţia poate fi deblocată numai prin hotărâre de guvern, dar nu am reuşit să cădem de acord cu conţinutul hotărârii de guvern. Colegii din PDL ne-au cerut un răgaz până luni, (n.r. – astăzi) fiindcă trebuie să discute în partid, deci am convenit că reluăm discuţia, dar trebuie să vă spun că dacă săptămâna viitoare nu se găseşte o soluţie convenită de către toată Coaliţia, eu, personal, nu pot să merg mai departe. Şi bineînţeles că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în Coaliţie", declara, marţea trecută, pentru Agerpres, Marko Bela.
"Discuțiile sunt aprinse"
La rândul său, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a recunoscut, vineri, că discuțiile în cadrul Coaliției sunt "aprinse" în legătură cu această temă, dar a subliniat că partidul său nu a acceptat niciodată ultimatumuri din partea UDMR sau altor formaţiuni politice.
Potrivit lui Oltean, UDMR trebuie să dea dovadă de raţiune şi nu de pasiune politică, liderul democrat-liberal declarându-se convins de faptul că Uniunea nu va părăsi guvernarea.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News