Ministrul de Externe al Ucrainei, Konstantin Grişcenko, a declarat azi că oficialii de la Kiev sunt interesaţi să aibă consultări cu partenerii români şi cu cei americani pe tema scutului antirachetă din România.
„În contextul paşilor făcuţi de orice stat pentru întărirea securităţii, considerăm că această politică trebuie să fie îndreptată pentru consolidarea securităţii pentru continentul întreg şi totodată luate în considerare aspectele politice ale acestei chestiuni”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene la Bucureşti, după o întâlnire cu omologul său român, Teodor Baconschi. „Noi exprimăm interesul nostru de a desfăşura runde de consultări atât cu partenerii noştri din România cât şi cu partenerii din Statele Unite”, a adăugat Grişcenko. La ceva mai mult de un an de la decizia luată de CSAT, care a aprobat propunerea americană privind participarea României la proiectul american al scutului antirachetă, şi după şase runde de negocieri între partea română şi americană, preşedintele Traian Băsescu a anunţat la începutul lunii mai că elementele găzduite de ţara noastră vor fi amplasate în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt. Rusia a criticat pe mai multe voci, amplasarea scutului antiracehtă american în Europa. O relaţie complicată
Vizita ministrului de externe ucrainean vine după o lungă perioadă de răcire a relaţiilor bilaterale. Relaţia bilaterală dintre cele două ţări, care are dosare spinoase precum canalul Bâstroe sau protecţia drepturilor minorităţilor, a fost complicată în 2009 de scandalul de spionaj ce s-a sfârşit cu expulzarea ataşaţilor militari ai ambasadei ucrainene la Bucureşti şi cu măsura reciprocă a Ucrainei. Întrebat despre posibila organizare a unei întâlniri la nivel de preşedinţi, Teodor Baconschi a declarat sugerat că aceasta nu va avea loc deocamdată. „Am convenit ca echipele noastre să finalizeze pachetul juridic bilateral cât de repede se poate. Această nouă substanţă va comporta necesitatea unei întâlniri la vârf şi vom stabili împreună cadrul cel mai adecvat pentru ca o astfel de întâlnire la vârf să aibă loc”, a spus ministrul român. Un aspect al cadrului juridic amintit de Baconschi priveşte acordul de mic trafic la frontieră. Un acord de mic trafic la frontieră era gata de a fi semnat în 2009, cu ocazia unei vizite la preşedintelui Traian Băsescu în Ucraina. Negocierile s-au blocat însă, iar vizita lui Băsescu nu a mai avut loc. Cooperare pe chestiunea transnistreană Baconschi a mai declarat azi că cele două părţi au avut un dialog deschis pe tema minorităţilor. Ministrul român a declarat că îşi doreşte ca cele două minorităţi să se bucure de „standarde europene”. Şeful diplomaţiei române a mai precizat că discuţiile bilaterale de azi au vizat problematica securităţii energetice şi cea a conflictelor îngheţate, cu referire la chestiunea transnsitreană. „Am convenit o coordonare mao strictă pe aceste chestiuni”, a spus Baconschi. În privinţa discuţiilor cu România pe tema recuperării sumelor investite de ţara noastră în combinatul siderurgic de la Krivoi Rog, şeful diplomaţiei ucrainene a spus că sunt în curs de desfăşurare. „Pot să vă spun un singur lucru: tratativele se desfăşoară, continuă şi sper că vom ajunge la o înţelegere reciprocă de interes comun pentru ambele părţi”, a spus Grişcenko.