Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia, din cauza scandalului cerealelor

Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia, din cauza scandalului cerealelorcereale / Sursa foto: Dreamstime

Ucraina intenționează să depună plângere la OMC împotriva celor trei țări în urma unor restricții “ridicole”, după cum afirmă șeful comerțului de la Kiev.

Ucraina deschide un proces răsunător. În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate redacției Politico de la Bruxelles, emisarul comerțului din Ucraina, Taras Kacika, a declarat că Kievul va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia în urma refuzului acestor țări de a ridica interdicția impusă produselor agricole ucrainene.

Interdicțiile celor trei țări central-europene sunt menite să-i protejeze pe agricultorii lor în fața exporturilor din Ucraina – o superputere pe piața cerealelor – după blocada impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Mai ales partidul de guvernământ din Polonia este hotărât să oprească un asemenea flux,  având în vedere că șansele sale la alegerile de pe data de 13 octombrie sunt strâns legate de sprijinul populației rurale, care este nemulțumită de creșterea exporturilor agricole ucrainene.

“Este important de dovedit că asemenea demersuri sunt greșite din punct de vedere legal. Or, tocmai de aceea, mâine, noi vom demara procedurile legale”, a declarat Kacika, duminică seara, el adăugând că Kievul se pregătește se riposteze împotriva exporturilor poloneze de legume și fructe.

Ucraina dă în judecată trei țări membre UE

Cele trei țări au contestat o decizie a Comisiei Europene care, vinerea trecută, a permis comercializarea cerealelor ucrainene în UE.

Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor impune propriile sancțiuni în privința cerealelor ucrainene, dată fiind decizia Comisiei de a ridica restricțiile. “În opinia noastră, măsurile Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație care ilustrează completa neîncredere în Comisia Europeană”, a spus reprezentantul comerțului ucrainean.

Kacika a susținut că opoziția deschisă față de Bruxelles a Poloniei, Ungariei și Slovaciei nu reprezintă doar o problemă internă a Uniunii Europene, ci provoacă ceea ce, în opinia sa, ar fi o” îngrijorare sporită față de întregul sistem” – punându-se întrebarea dacă partenerii comerciali de pe piața internațională mai pot crede că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

Cereale, Ucraina

Sursa foto: Arhiva EVZ

“De mulți ani, Comisia Europeană este negociatorul comercial și instituția de politică comercială în numele întregii UE. Iar noi suntem obișnuiți să pornim de la o asemenea bază”, a spus Kacika, el adăugând următoarele: “Abordarea sistemică a Budapestei și a Varșoviei, respectiv, aceea de a ignora poziția instituțiilor UE în domeniul politicii comerciale, cred că va reprezenta o problemă pentru UE la nivel general, întrucât nu există nicio unitate”.

Kievul intenționează să dea cele trei țări în judecată la Organizația Mondială a Comerțului (WTO), preferând acest demers în locul abordării propriului său acord convenit cu UE. „Cred că întreaga lume trebuie să vadă cum se comportă statele membre ale UE cu partenerii lor comerciali și cu însăși Uniunea, pentru că asta ar influența și alte state”.

„Asemenea interdicții arbitrare sunt ridicole”

Slovacia a prelungit interdicția UE doar asupra a patru tipuri de cereale, iar, la sfârșitul săptămânii, Polonia a impus și interzicerea exporturilor de făină și de îngrășăminte. Potrivit declarațiilor lui Kacika, Ungaria va merge chiar mai departe, interzicând alte 25 de produse care nu fuseseră discutate inițial, printre care și carnea.

“Asemenea interdicții arbitrare sunt ridicole”, a spus Kacika. “Cred că Ungaria face o declarație politică prin care dorește să blocheze comerțul cu Ucraina, ignorând Bruxelles-ul complet. Or, tocmai de aceea eu cred că demersul Budapestei este foarte dur la adresa amândorura” (Ucraina șI UE, n. red.).

Deși interdicțiile Budapestei sunt mai degrabă simbolice, având în vedere că Ucraina nu exportă în această țară prea multă carne de vită sau de porc în Europa, măsurile Poloniei vor afecta o bună parte din exporturile Ucrainei, după cum afirmă Kacika. În cazul în care Varșovia nu renunță la aceste interdicții suplimentare, “vom fi siliți să ripostăm în privința altor produse și vom interzice importul de legume și fructe din Polonia”.

Guvernele de la Budapesta și de la Varșovia au afirmat că acționează așa pentru a-și proteja agricultorii în fața exploziei de produse ucrainene care au dus la o reducere a prețurilor, dar Kacika afirmă că logica este greșită: ”Interdicțiile Poloniei nu îi vor ajuta pe agricultori și nu vor afecta prețurile, din cauză că prețurile sunt la nivel global or, ceea ce fac ei se bazează pe opinia publică”.

Exportul de cereale, o mare problemă la Kiev

Un oficial din UE a declarat pe Playbook că Bruxelles-ul speră să soluționeze disputa prin a convinge Kievul să-și impună propriile restricții asupra unor exporturi în cazul unei majorări bruște a prețurilor.

Întrebat despre eventualitatea unui acord, Kacika a spus că Kievul este dispus „să își asume responsabilitatea de a da asigurări că exporturile din Ucraina nu creează niciun efect de tsunami în țările vecine” și va impune un sistem de vize ‚în timp real’ asupra permiselor de export în privința cerealelor, atât pentru a încetini exporturile în țările vecine, cât și pentru a permite Ucrainei „să reacționeze rapid” în cazul reperării unor majorări.

sursa. RADOR RADIO ROMÂNIA / politico.eu

Ne puteți urmări și pe Google News