Resursele financiare ale Marii Britanii pentru asistența militară acordată Ucrainei se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.
Marea Britanie va începe să rămână fără arme pe care le poate furniza Kievului. Pe lângă resursele financiare pentru ajutorarea Ucrainei care se vor epuiza la finele anului curent, acest lucru va reprezenta o alegere dificilă pentru viitorul prim-ministru care îl va înlocui pe Boris Johnson pe șase septembrie.
Fie ministrul de externe Liz Truss, fie fostul ministru de finanțe Rishi Sunak ar putea deveni noul șef al guvernului. Sondajele de opinie o dau pe Truss drept favorită clară. Ea are un avans de peste 30 de procente față de adversarul său. Un document realizat de Ministerul Britanic de Apărare afirmă că, sub conducerea lui Truss ca prim-ministru, abordarea Marii Britanii față de conflictul din Ucraina nu ar trebui să se schimbe.
Unul din ultimele ajutoare pentru Ucraina din Marea Britanie
Regatul Unit a anunţat sâmbătă, 27 august, că va dona şase drone submarine Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale. De asemenea, Marea Britanie s-a făcut responsabilă că va instrui militarii pentru operarea lor. Aceste dispozitive „uşoare şi autonome sunt concepute pentru a fi utilizate în zone de coastă cu mică adâncime. Ele sunt capabile să funcţioneze până la 100 de metri sub nivelul mării pentru a detecta, localiza şi identifica mine, cu scopul ca marina ucraineană să le poată neutraliza, a precizat Ministerul Apărării britanic.
În mai, premierul Boris Johnson a anunțat o tranşă de 300 milioane de lire, aproximativ 355 milioane de euro, ca ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina, după un plan precedent de 450 milioane de lire. Planul anterior cuprindea, în special, furnizarea de rachete, notează The Sunday Times.
Ce a primit Kievul din Marea Britanie
De la începutul războiului din Ucraina, Kievul a fost ajutată de mai multe ori de Marea Britanie. Astfel, Regatul Unit a ajutat țara invadată se descopere spioni ruși din teritoriul său. De asemenea, în ceea ce privește armamentul, Marea Britanie a trimis zeci de tunuri și peste 1.600 de arme antitanc.
În același timp, la începutul lunii august, oficialii Ministerului britanic de Apărare a anunțat că peste 20 de tunuri autopropulsate de 155 de milimetri, tunuri de artilerie de 105 milimetri și muniție, peste 50.000 de cartușe pentru artileria ucraineană din epoca sovietică și cel puțin încă 1.600 de arme antitanc vor fi trimise în Ucraina.