Ucraina susține că a distrus al doilea pod strategic într-o săptămână, continuând incursiunea sa în regiunea Kursk din Rusia.
Duminică, armata ucraineană a publicat imagini aeriene cu atacul asupra podului - care ar fi peste râul Seym, în Zvannoe.
Câteva ore mai târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru prima dată că scopurile incursiunii militare în Kursk includ crearea unei „zone tampon” pentru a opri atacurile rusești.
Cea mai mare ofensivă pe teritoriul rus
Ucraina este aproape de două săptămâni în cea mai mare ofensivă pe teritoriul rus de la invazia Moscovei în Ucraina în 2022.
„Un pod în minus”, a postat pe rețelele de socializare comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul-locotenent Mykola Oleschuk.
Gen. Oleschuk a adăugat: „Aviația Forțelor Aeriene Ucrainene continuă să priveze inamicul de capacități logistice prin lovituri aeriene de precizie, care afectează semnificativ cursul ostilităților.”
Videoclipul arată un nor mare de fum crescând deasupra podului, iar o secțiune a acestuia pare a fi distrusă. Nu este clar când a avut loc atacul.
Mai devreme în această săptămână, Ucraina a distrus un alt pod peste râul Seym, lângă orașul Glushkovo.
Acest pod era folosit de Kremlin pentru a-și aproviziona trupele.
Anterior, analiștii militari identificaseră trei poduri în zonă folosite de Rusia pentru a-și aproviziona forțele. Aceștia au declarat că două dintre ele au fost fie distruse, fie grav avariate.
Aproape două săptămâni după ce trupele ucrainene au trecut granița în Rusia, devine clar că acestea planifică să rămână acolo.
Președintele Zelenski a declarat sâmbătă că trupele sale își consolidează pozițiile în Kursk și se extind mai departe în Rusia.
Duminică, într-un discurs de seară, el a spus: „Operațiunea noastră din regiunea Kursk continuă să provoace pierderi armatei și statului rus, industriei lor de apărare și economiei lor.”
El a afirmat că „aceasta este mai mult decât doar apărare pentru Ucraina”. Zelenski a spus că scopul este „să distrugem cât mai mult din potențialul de război al Rusiei și să desfășurăm acțiuni maxime de contraofensivă”.
Aceasta ar include „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a adăugat el. Astfel, vor preveni alte atacuri rusești asupra Ucrainei.
Moscova va răspunde
Mykhaylo Podolyak, consilier al președintelui Zelenski, a insistat că Ucraina nu este interesată de ocuparea Rusiei. Statul dorește să convingă Rusia să intre în negocieri.
Moscova a numit incursiunea o mare provocare și a promis să răspundă cu un „răspuns pe măsură”.
Pe măsură ce Ucraina avansează mai departe în teritoriul rus din vest, forțele rusești fac, de asemenea, progrese în estul Ucrainei și au revendicat o serie de sate în ultimele săptămâni.
Aceasta vine în contextul în care șeful agenției nucleare a ONU a avertizat că situația privind securitatea nucleară la centrala de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă, se deteriorează, în urma unui atac cu dronă lângă perimetrul centralei.
Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a spus că rămâne „extrem de îngrijorat”. El a făcut apel la „reținere maximă din partea tuturor părților” pentru a proteja centrala.
Agenția a declarat că impactul atacului a fost asupra unui drum chiar în afara centralei.
Conflictul escaladează
Centrala a fost capturată de forțele rusești la începutul războiului și a fost supusă atacurilor repetate, pentru care ambele părți s-au învinuit reciproc.
Săptămâna trecută, Kievul și Moscova și-au schimbat acuzațiile după ce un incendiu a izbucnit într-unul dintre turnurile de răcire ale centralei.
AIEA nu a spus cine a efectuat atacul de sâmbătă. Cu toate acestea, echipa sa staționată la Zaporojie a declarat că pagubele par să fi fost cauzate de o dronă care transporta un exploziv.
„Echipa a auzit frecvent explozii, focuri repetate de mitralieră grea și pușcă și artilerie la diverse distanțe de centrală”, a declarat agenția într-un comunicat.
Centrala nu a mai produs energie de mai bine de doi ani. Toate cele șase reactoare sunt în stare de oprire la rece din aprilie.
Rusia a lansat o invazie pe scară largă a vecinului său în februarie 2022. Țara a înregistrat progrese lente în ocuparea mai multor teritorii din estul Ucrainei în ultima perioadă.
Cu toate acestea, a fost surprinsă când trupele ucrainene au pătruns în regiunea sa Kursk, unde și-au consolidat pozițiile timp de aproape două săptămâni.
Mii de ruși au fost evacuați din zonă.
Este prima dată când trupe străine se află pe pământ rusesc de la Al Doilea Război Mondial, potrivit BBC.