Într-un interviu acordat cotidianului Liberation, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba ne asigură că „Ucraina nu vrea război” și nici „nu caută escaladarea conflictului”
Șeful statului ucrainean a cerut marți NATO să accelereze primirea țării sale în sânul Alianței pentru a trimite un „semnal real” Rusiei.
„NATO este singura modalitate de a pune capăt războiului din Donbas”- un teritoriu din estul țării aflat în mijlocul unui conflict cu separatiștii filoruși, a scris președintele Volodimir Zelenski într-un tweet adresat secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, după ce au discutat la telefon. Stoltenberg și-a exprimat, la rândul său, „profunda îngrijorare cu privire la activitățile militare ale Rusiei în Ucraina și la granițele acesteia”.
Moscova a dat replica, afirmând că intrarea Kievului în NATO va agrava conflictul dintre separatiștii filoruși și forțele ucrainene. „Ne îndoim foarte mult că acest lucru /aderarea la NATO/ va ajuta Ucraina să-și rezolve problemele interne. Din punctul nostru de vedere, va înrăutăți situația și mai mult ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia a denunțat în repetate rânduri extinderea spre Est a NATO, o alianță militară dominată de Statele Unite, afirmând că este o amenințare la adresa securității sale.
Apelul lui Volodimir Zelenski apare odată cu creșterea tensiunilor, Kievul acuzând Rusia că a deplasat trupe și echipamente la granițele sale nordice și estice, precum și în peninsula Crimeea, anexată de Rusia.
Armata ucraineană a anunțat marți moartea a doi soldați, împușcați în luptele cu separatiștii filoruși. De la începutul anului, cel puțin 21 de soldați au murit în Donbas. Tensiunea este din nou foarte mare în prima linie, iar Kremlinul pare să impună o agendă administrației Biden.
„Nu război” și nici „escaladare”
Kuleba afirmă, de asemenea, că ultimele „provocări” rusești - lunetiști, bombardamente și convoaie militare - sunt „cele mai grave observate de la atacul asupra soldaților noștri în strâmtoarea Kerci (Crimeea) din noiembrie 2018”.
Ucraina a anunțat în decembrie că speră să adere la Planul de acțiune pentru aderare la NATO (MAP) în 2021, un pas preliminar către intrarea sa în Alianță. Ucraina și Georgia, susținute în special de Statele Unite, Polonia și țările baltice, și-au manifestat de ani de zile ambiția de a se alătura acestei organizații.
Kievul și Tbilisi sperau deja să adere la MAP la summitul NATO din mai 2008 de la București, dar mai multe capitale occidentale, în special Parisul și Berlinul, nu au susținut ideea, pentru a menaja Rusia.