Aşa-numitele „forţe de autoapărare” din Lugansk (estul Ucrainei) susţin că avionul-cargo militar ucrainean Il-76, care s-a prăbuşit sâmbătă cu 49 de persoane la bord, în zona aeroportului din Lugansk, ar fi fost doborât de armata ucraineană.
„Înregistrarea video arată că tirul cu rachetă vine de pe aeroportul din Lugansk, controlat de trupele Kievului. Se vede că racheta atacă frontal avionul. Dacă racheta ar fi fost trasă de forţele de autoapărare, aceasta ar fi trebuit să lovească aparatul de zbor la aterizare”, a afirmat un reprezentant al rebelilor.
Un avion de transport Il-76, cu 49 de persoane la bord - 40 de paraşutişti şi 9 membri ai echipajului - s-a prăbuşit pe aeroportul din Lugansk în timpul manevrei de aterizare. Nu a fost niciun supravieţuitor în urma dezastrului, potrivit Ria Novosti, citată de Agerpres.
Una dintre versiunile doborârii aparatului de zbor cu militari ucraineni relevă o posibilă trădare din partea controlorilor de trafic aerian, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Mihailo Koval, într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina.
„Acei criminali care au tras în avion erau foarte bine instruiţi. Această crimă a fost pregătită în mod profesionist. Ar putea fi vorba şi de o posibilă trădare din partea controlorilor de trafic aerian”, a sugerat ministrul ucrainean.
Într-o declaraţie pentru alt post de televiziune, Kanal5, Koval a spus că rebelii au vizat distrugerea completă a avionului, întrucât au tras mai întâi două rachete, iar apoi au deschis focul dintr-o mitralieră de calibru mare.
Numeroşi experţi militari de la Kiev nu exclud, la rândul lor, ca informaţia despre zborul Il-36 să fi „transpirat” către terorişti.
Presa rusă a mediatizat versiunea expusă de separatişti, care iniţial revendicaseră doborârea avionului, explicând incidentul prin relaţiile tensionate care există între militarii din Dniepropetrovsk şi Lvov.
Avionul care transporta militari, echipamente şi produse alimentare a fost doborât cu un sistem antiaerian şi o mitralieră de calibru mare. Analistul ucrainean Dmitri Tâmciuk presupune că ar fi vorba de o rachetă antiaeriană Igla S, de fabricaţie rusă.