Ucraina, deși este zilnic bombardată de armata rusă, este gata în orice moment să acorde ajutor și statelor vecine. Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei a declarat că țara sa este pregătită să ajute Republica Moldova să scape de militarii ruși din Transnistria. În acest timp, guvernul nerecunoscut din regiune cere independența față de Moldova.
Vladimir Putin pare să aibă planuri mari în ceea ce privește războiul din Ucraina. Unul dintre apropiații săi a declarat că obiectivul principal este cucerirea Transnistriei, cu tot cu Marea Neagră. Aceste precizări au creat îngrijorare în rândul oficialilor de la Kremlin și, în ciuda faptul că la ei în țară au loc zilnic zeci de bombardamente, sunt pregătiți să ajute statul vecin.
Kirill Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, a susținut că țara este este gata în orice moment să ajute Republica Moldova să scape de militarii ruși din Transnistria.
„Susțin aspirațiile Moldovei de a scăpa de forțele de ocupație de pe teritoriul său. Iar noi, ca stat, și ca serviciu special, vom face totul pentru a ajuta statul frățesc să scape de ocupanții de pe pământul său”, a spus șeful DIU.
În timp ce Ucraina își face griji pentru siguranța Republicii Moldova și își oferă ajutorul, Maia Sandu susține că un astfel de scenariu este exclus. Șeful de stat este de părere că problemele trebuie rezolvate pașnic, acest lucru fiind susținut în repetate rânduri.
„Dorim retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, dar dorim o rezolvare pașnică a conflictului. Susținem soluții pașnice și nu intenționăm să schimbăm această poziție”, a explicat șeful statului.
Anatoliei Nosatîi, ministrul moldovean al Apărării, consideră că „atacul Ucrainei asupra regiunii transnistrene va însemna un atac pe teritoriul Republicii Moldova”, potrivit rupor.md.
Transnistria vrea independența față de Republica Moldova
Ucraina vrea să scape Transnistria de militarii ruși, însă planurile „ministrul de externe” al regiunii pare să fie altul. Acesta a declarat oficial că dorește independența față de Republica Moldova, ba chiar s-a arătat interesat de o posibilă unificare cu Rusia.
„Dezvoltarea independentă a Transnistriei și intrarea liberă ulterioară în Federația Rusă. […] Aderarea liberă ulterioară la Rusia este un proces care necesită probabil decizii semnificative, pregătire politică și multe altele.
Principala prioritate, în mod evident, este independența.
După ce a primit statutul de candidat la aderarea la UE, Republica Moldova a traversat astfel un anumit Rubicon.
A pus capăt problemei construirii relațiilor politice în cadrul unor spații comune, pentru că această decizie a fost luată doar de către conducerea Republicii Moldova, nu a fost luată în mod colectiv. Mai mult decât atât, nimeni nu poate vorbi în numele nostru”, a declarat Vitali Ignatiev, „ministrul de externe” al guvernului nerecunoscut, în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, potrivit The Guardian.