Distrusă de război, țara se zbate să găsească o cale de a ieși din criza datoriilor, agravată de conflictul din Est
Pentru că atenția tuturor este concentrată asupra Greciei, oficialii europeni uită prea repede de o altă criză din regiune. Ucraina ar putea reveni în centrul preocupărilor, pentru că economia Ucrainei este aproape falimentară. Agresiunea din regiunile Donețk și Lugansk a afectat extrem de mult capacitatea de producție, iar pierderea Crimeei a avut și ea un efect nefast asupra economiei.
Cu resurse, dar și cu datorii
Haosul a transformat o datorie altădată mică, într-unul dintre cele mai mari coșmaruri ale guvernului de la Kiev.
Tensiunile din Ucraina au alungat investitorii străini, printre care giganții energiei Shell și Chevron, care și-au anulat planul de a fora în căutarea gazelor de șist. Deși are capacitatea de a deveni un furnizor de energie în regiune, țara este din ce în ce mai dependentă de importurile din acest domeniu.
Moneda națională, grivna, a scăzut cu 60% față de dolar, de la sfârșitul anului trecut, ceea ce face ca datoria țării să fie nesustenabilă. Ucraina luptă pe două fronturi - unul fiind conflictul cu separatiștii susținuți de ruși, iar al doilea, creditorii externi. Ucraina consideră că, la fel ca în cazul Greciei, datoria de 70 de miliarde de dolari nu va putea fi plătită. Premierul Arseni Iațeniuk a cerut înțelegere din partea creditorilor, având în vedere că țara este în război și a pierdut o cincime din economie. Se estimează că PIB-ul a căzut cu 23% din 2012, iar FMI se așteaptă să mai scadă și în 2015.
Între timp, misiunea OSCE din Ucraina a anunțat că nu-și va întrerupe activitatea, chiar dacă patru mașini blindate ale sale au fost incendiate la Doneţk. Acțiunea a fost una de intimidare, pentru ca OSCE să nu mai monitorizeze situația.