Ucraina reacționează în scandalul canalului Bâstroe. Invită România să inspecteze lucrările făcute

Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe din Delta Dunării, susține un oficial de la Kiev.

Dragarea canalului Bâstroe, spune oficialul de la Kiev, a fost făcută pentru a crește exporturile de cereale, direct prin porturile ucrainene.

Ministrul adjunct pentru restaurare, Iuriy Vaskov a declarat că țara sa este pregătită să prezinte României lucrările efectuate.

”Am notificat oficial partea română încă din august 2022 că vom efectua dragarea operațională, adică curățarea sedimentelor, și nu am primit niciun comentariu”, a declarat Iuriy Vaskov.

Canalul avea în anul 1995, o adâncime de 6,5 metri, care a scăzut din cauza depunerii sedimentelor și a faptului că nu au mai fost executate lucrări de dragare.

”Nu vedem nicio problemă - nu este vorba de o construcție nouă, ci de o adâncire operațională”, a declarat Vaskov, care a mai precizat că lucrările de dragare au fost executate pentru a permite trecerea navelor cu un pescaj de până la 6,5 metri.

Ucraina re nevoie de export de cereale

Pentru că România nu a putut organiza un trafic fluvial constant, care să permite navelor maritime să ajungă în porturile ucrainene, tranzitând canalul Sulina, Ucraina a fost nevoită să caute soluții.

Vaskov a mai spus că Ucraina a dorit să adâncească șenalul navigabil pe canalul Bâstroe, la peste opt metri, dar România s-a opus. Din acest motiv, lucrările nu au fost executate niciodată.

”Există un astfel de proiect de mulți ani, dar în prezent nu este pus în aplicare. Aici este vorba de faptul că România nu a fost de acord să implementeze acest proiect”, a declarat Vaskov.

Ucraina, care a crescut foarte mult exporturile prin porturile sale de la Dunăre, ajungând  la 1,5 milioane de tone pe lună.

Ucraina laudă România

Oficialul de la Kiev a mai spus că România este un parterner de încredere pentru Ucraina, iar ajutorul oferit de țara noastră, în contextul invaziei Rusiei, a fost unul foarte mare.

Exportatorii ucraineni au expediat anul trecut peste 8,6 milioane de tone de cereale provenite din Ucraina, prin portul românesc Constanța, situat la Marea Neagră.

În pofida unei scăderi a recoltei de cereale pentru 2022 la aproximativ 54 de milioane de tone, de la un record de 86 de milioane în 2021, cel puțin 30 de milioane de tone de cereale se află încă în silozuri și ar putea fi exportate, potrivit Ministerului Agriculturii, de la Kiev, informează euractiv.com.