Ucraina: „Rachetele rusești au distrus hangare cu tone de cereale”

Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

 PNUD: „71 de milioane de persoane în sărăcie din cauza creșterii prețurilor”

În urmă cu numai două zile, Mario Draghi, într-o conferință de presă la Ankara, a spus că speră ca Moscova să poată aproba planul de deblocare a cerealelor oprite în orașele de la Marea Neagră. Dar se caută de luni de zile un acord, cu revendicata mediere a Turciei lui Erdogan, și nimic nu se mișcă, scrie Il Fatto Quotidiano.

Dimpotrivă, Rusia continuă să fure grâu pentru consumul propriu și să-l exporte ilegal. Iar în noaptea dintre miercuri spre joi, conform comandamentului operațional de sud al armatei ucrainene, rachetele de croazieră rusești au lovit și distrus hangarele agricole cu tone de cereale în regiunea Odesa. La primele ore ale dimineții, avioanele Federației Ruse au atacat Insula Șerpilor, eliberată de forțele ucrainene în ultimele zile: "Insula a fost lovită de două rachete lansate din aer. Digul a fost avariat semnificativ", afirmă autoritățile de la Kiev.

Joi, comunitatea locală din Pologi a scris pe Telegram că "armata rusă aruncă bombe cu fosfor pe lanurile de grâu de-a lungul liniei de graniță cu regiunea Zaporizhzhia" și înainte de aceasta "armata rusă a lovit zone rezidențiale și, apoi, au ars câmpuri întregi de grâu" în ajunul secerişului.

Totuși, Kievul vede paharul pe jumătate plin: Taras Visotskîi, prim-viceministru ucrainean al politicilor agricole, a spus că în 2022 este așteptată o recoltă de 50 de milioane de tone, sub cele 85 de milioane de tone de anul trecut, dar mai mult decât se credea. "Consumul intern este mai mic de 20 de milioane de tone, ceea ce înseamnă că cel puțin 30 de milioane de tone vor trebui exportate". Oricum, Belarusul a reintrodus timp de trei luni interzicerea exportului de făină de grâu și hrișcă din țară pentru a susține cererea internă.

Potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie în săptămânile de după invazia rusă a Ucrainei, aproximativ 71 de milioane de oameni au fost împinși în sărăcie. PNUD estimează că încă 51,6 milioane de oameni au căzut în sărăcie în primele trei luni de după război, trăind cu 1,90 de dolari pe zi sau mai puțin. Acest lucru a împins numărul total la nivel global la acest prag la 9% din populația lumii. Alte 20 de milioane de oameni au alunecat la pragul sărăciei de 3,20 de dolari pe zi. (Traducerea: Oana Avram, RADOR)