Rusia s-a opus creării unui tribunal special, care să ancheteze prăbușirea, în 2014, a avionului malaezian în Estul Ucrainei, dar oficialii de la Kiev promit rudelor pasagerilor că lucrurile nu se vor opri aici
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis că se va face dreptate în acest caz, chiar dacă Rusia și-a exercitat dreptul de veto în privința unei rezoluții în Consiliul de Securitate al ONU. „Rezultatele vorbesc de la sine”, a scris pe Facebook preşedintele ucrainean, referindu-se la rezultatele votului - 11 „pentru”, trei abțineri și vetoul Rusiei. „Vinovaţii trebuie pedepsiţi. Este datoria noastră faţă de victime şi familiile lor”, a adăugat Poroșenko.
Anchetă în Olanda
Ucraina acuză Rusia că a furnizat rebelilor proruşi din estul Ucrainei racheta ce ar fi doborât zborul Malaysia Airlines în iulie 2014. Toți cei 298 de pasageri ai Boeing-ului 777, care asigura legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur, au murit. Rusia, însă, dă vina pe armata ucraineană. Rezultatele unei anchete efectuate de Olanda urmează a fi publicate în octombrie.
Rezoluția Consiliului de Securitate a fost propusă de Malaezia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina. La vot s-au abținut China, Venezuela şi Angola. Înaintea votului, cele 15 ţări membre au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor. Ministrul malaezian al Transporturilor, Liow Tiong Lai, a declarat în faţa Consiliului, că votul trimite un „mesaj periculos de impunitate autorilor acestei crime oribile”. Și ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a precizat că „niciun veto nu va sta în calea investigării acestei crime atroce, pentru a fi judecată”.
Raport „politizat”
Rusia a propus propriul proiect de rezoluţie, care acordă un rol mai mare ONU în anchetă, dar fără înfiinţarea unui tribunal. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat că un tribunal internațional ar fi „prematur”, dar a precizat că Rusia „este pregătită să coopereze” într-o anchetă „independentă şi obiectivă”.
Și Vladimir Putin îi spunea premierului olandez, Mark Rutte, acum două săptămâni, că înființarea unui tribunal ar fi „contraproductivă”. Putin a criticat raportul olandez, spunând că este „în mod cert politizat”, după ce CNN a citat surse anonime, care arată că documentul concluzionează că responsabilitatea este a rebelilor susținuți de Rusia.