Ucraina, principalul subiect al întâlnirii Xi-Macron

Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Președintele chinez Xi Jinping este așteptat în Franța pe 6 și 7 mai pentru a sărbători 60 de ani de relații diplomatice între cele două țări, într-o vizită de stat în cadrul căreia Emmanuel Macron îi va cere din nou să contribuie la o "rezolvare" a conflictului din Ucraina.

Xi Jinping, vizită în Franța, Serbia și Ungaria

Cu ocazia a 60 de ani de relații diplomatice dintre Franța și China, președintele Xi Jinping este așteptat în Franța pe 6 și 7 mai pentru o vizită de stat în cadrul căreia Emmanuel Macron îi va cere din nou să contribuie la o "rezolvare" a conflictului din Ucraina.

Va fi începutul primului său turneu european de după pandemia de Covid-19, care l-a determinat pe gigantul asiatic să întrerupă multe interacțiuni cu restul lumii o lungă perioadă de timp.

Xi Jinping urmează să aterizeze la Paris în seara zilei de duminică, 5 mai, după care va merge în Serbia și apoi în Ungaria, unde este așteptat între 8 și 10 mai, au mai confirmat luni autoritățile chineze.

Crizele internaționale, în centrul convorbirilor

„Discuțiile se vor concentra pe crizele internaționale, în primul rând războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, pe probleme comerciale”, ”precum și pe acțiunile noastre comune în fața problemelor globale, în special urgența climatică, protecția biodiversităţii și situația financiară a ţărilor celor mai vulnerabile”, a declarat luni Palatul Elysée.

Parisul vorbește despre o vizită foarte politică, chiar dacă se negociază noi investiții chineze în Franța, în special în bateriile electrice.

Și oficialii francezi intenționează, de asemenea, să ridice probleme comerciale și să apere „interesele” țării „în timpul și în urma” anchetei antidumping asupra alcoolului de tip coniac lansată de autoritățile chineze.

„Să încurajeze” China să „utilizeze pârghiile de care dispune asupra Moscovei”

Lin Jian, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, a declarat, la rândul său, că cei doi lideri vor încerca să "aducă noi contribuții la pacea, stabilitatea, dezvoltarea și progresul lumii".

La fel ca acum un an în China, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi implicată luni la Paris în discuţii trilaterale.

Anul trecut, Emmanuel Macron i-a cerut lui Xi Jinping să "readucă Rusia la rațiune" cu privire la Ucraina. La scurt timp după aceea, președintele chinez l-a sunat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru prima dată de la începutul conflictului, în februarie 2022. Dar progresul diplomatic așteptat de Paris pe frontul ruso-ucrainean s-a oprit aici.

Un an mai târziu, analiza franceză nu s-a schimbat.

China, unul dintre principalii parteneri ai Rusiei

"China fiind unul dintre principalii parteneri ai Rusiei", în special în chestiuni diplomatice și comerciale, șeful statului intenționează să "o încurajeze să folosească pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a schimba calculele Rusiei și pentru a putea contribui la rezolvarea acestui conflict", a explicat Palatul Elysée. De asemenea, el va "exprima îngrijorări" cu privire la "activitatea anumitor companii chineze care ar putea contribui direct în mod semnificativ la efortul de război al Rusiei", a adăugat un consilier.

Xi Jinping și Vladimir Putin. Sursa Foto: Kremlin.ru

Autoritățile chineze se declară oficial neutre și solicită o soluție de pace, dar nu au condamnat niciodată invazia rusă. Semn al solidităţii relațiilor Beijing-Moscova, președintele rus, Vladimir Putin, urmează să meargă în China în luna mai.

"Franța, prin această vizită, demonstrează că este una dintre foarte puţinele țări din lume care poate menține canale de discuție la toate nivelurile cu a doua putere economică mondială, cu China, într-un context în care există o relație tensionată cu Statele Unite și Regatul Unit", spune o sursă diplomatică franceză.

Xi, cină de stat la Paris şi moment mai intim la Col du Tourmalet

Cancelarul german, Olaf Scholz, și secretarul de stat american, Antony Blinken, s-au dus pe rând recent la Beijing să-i ceară președintelui Xi Jinping să facă presiuni asupra Moscovei.

Președintele chinez și soția sa, Peng Liyuan, vor fi primiți pe 6 mai de Emmanuel și Brigitte Macron la Paris, unde este planificată o cină de stat la Elysée în prezența mai multor artiști chinezi.

Pe 7 mai, cele două cupluri vor merge în Hautes-Pyrénées, la Col du Tourmalet, legendara căţărare din Turului Franței, unde șeful statului francez vrea să împărtăşească un moment mai intim cu omologul său.

În copilărie a mers mult acolo pentru a-și vizita bunica maternă, Germaine Noguès, care a murit în 2013 și care locuia în Bagnères-de-Bigorre.

Anul trecut, Xi Jinping și-a primit oaspetele la Guangzhou pentru o ceremonie a ceaiului la reședința guvernatorului din provincia Guangdong, unde a locuit tatăl său, Xi Zhongxun, când a ocupat această funcție, între 1978 și 1981, potrivit France 24.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)