Ucraina a primit vineri o veste foarte importantă din partea autorităților germane. Acestea din urmă au anunțat că armata Ucrainei are aprobarea de a folosi armele primite din partea Occidentului pentru a lovi ținte din Rusia.
Ucraina primește sprijin din partea Germaniei
Autoritățile din Berlin au anunțat vineri că Ucraina poate utiliza armele furnizate de Germania pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei. Această decizie a fost luată în urma unei schimbări de atitudine la nivelul NATO, inclusiv din partea SUA, care s-au declarat deschiși să relaxeze regulile privind utilizarea armamentului, relatează Mediafax.
Similar cu decizia Statelor Unite, Ucraina poate folosi armele pentru a ataca ținte dincolo de granițele sale, însă numai în scopul apărării orașului Harkov împotriva atacurilor din nord, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.
„Suntem ferm convinși că Ucraina are dreptul, conform dreptului internațional, să se apere împotriva acestor atacuri. În acest scop, poate utiliza armele furnizate, în conformitate cu obligațiile sale legale internaționale, inclusiv cele furnizate de noi", a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, conform Sky News.
Franța, alături de Germania în această decizie
Franța consideră justificată utilizarea armamentului său pe teritoriul rus, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, vineri, în numele "legitimei apărări", susținând posibila utilizare a armamentului francez în atacuri asupra bazelor militare din Rusia, deoarece din teritoriul rus sunt lansate tot mai multe atacuri, conform informațiilor furnizate de EFE.
Vineri, autoritățile din Berlin au făcut cunoscut că Ucraina poate folosi armele furnizate de Germania pentru a lovi obiective în interiorul Rusiei. Această hotărâre a fost adoptată în urma unei schimbări de abordare la nivelul NATO, inclusiv din partea SUA, care au exprimat disponibilitatea de a flexibiliza regulile privind utilizarea armamentului.
Lecornu a subliniat într-un interviu acordat postului de radio France Info că «Ucraina are dreptul să riposteze» și a explicat că, de la începutul invaziei asupra Ucrainei, Rusia și-a ajustat strategia militară, trecând de la ofensive concentrate doar pe front la atacuri îndreptate și împotriva infrastructurii, în special a celei energetice. El a adăugat că, în timp ce inițial bombardamentele ruse proveneau în principal din teritoriile ucrainene ocupate din Donbas și Crimeea, în ultimele săptămâni s-a constatat că acestea vin din ce în ce mai mult de pe teritoriul Rusiei. Ministrul francez a subliniat că, conform dreptului internațional al războiului, „Ucraina are dreptul să riposteze”
Întrebat dacă Franța va permite utilizarea armelor furnizate Kievului pentru a ataca obiective pe teritoriul rus, el a reiterat că aceste arme sunt destinate apărării Ucrainei și, prin urmare, susține "din punct de vedere politic" această opțiune. Lecornu a subliniat că atât Regatul Unit, cât și în cele din urmă Statele Unite au permis acest lucru. În cadrul NATO există țări care se opun utilizării armelor occidentale pe teritoriul Rusiei. Italia a declarat că nu sprijină această idee și nici nu are intenția de a trimite trupe în Ucraina.
Oficialii ruși au reacționat imediat
În urmă cu scurt timp mai mulți oficiali ruși au reacționat vehement după ce un oficial american a indicat joi că președintele american Joe Biden a dat în cele din urmă undă verde Ucrainei să atace ținte pe teritoriul rus, în apropiere de orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, în anumite condiții. În același timp, armata rusă a anunțat noi succese pe front.
Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), citat de agenția de presă RIA și citat de Reuters, a declarat vineri că Rusia va răspunde în mod asimetric la atacurile ucrainene asupra teritoriului său cu arme furnizate de Statele Unite.
Kartapolov a adăugat că decizia lui Biden de a permite lovituri limitate în interiorul Rusiei cu arme americane nu va influența operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina.
Sprijinul pentru Ucraina ar putea pune în pericol țările NATO
Într-o declarație făcută vineri, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, Dmitri Medvedev, a subliniat că Rusia nu a făcut amenințări goale când a discutat despre posibilitatea de a utiliza arme nucleare tactice împotriva Ucrainei și că conflictul cu Occidentul ar putea ajunge la o escaladare într-un război total.
Prin intermediul canalului său oficial de Telegram, Medvedev a declarat că conflictul dintre Moscova și Occident se desfășoară conform celui mai nefavorabil scenariu și că "nimeni nu poate exclude escaladarea acestuia până la faza finală".
Medvedev a blamat Occidentul pentru escaladarea continuă a conflictului, referindu-se în special la utilizarea armamentului NATO. De asemenea, el a transmis că Moscova consideră că armele cu rază lungă de acțiune folosite de Ucraina sunt controlate de personal NATO.
El a avertizat că Moscova va anihila orice personal militar și armament occidental din Ucraina sau dincolo de granițele acestei țări, în cazul în care sunt implicate în atacuri împotriva Rusiei. Totodată a adăugat că utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei ar putea declanșa un conflict cu NATO.
„Rusia consideră că toate armele cu rază lungă de acţiune utilizate de Ucraina sunt deja controlate direct de militari din ţările NATO. Aceasta nu este asistenţă militară, este o participare la un război împotriva noastră", a spus Medvedev. "Şi astfel de acţiuni ar putea deveni un casus belli", a adăugat el.
De asemenea, Medvedev susține că există posibilitatea de a ataca țări ostile neidentificate cu arme nucleare strategice. "Aceasta nu este, din păcate, nici intimidare, nici o jucărie", a subliniat Medvedev.