Ucraina pretinde că ar fi lansat un atac cu drone asupra unui obieciv militar de pe teritoriul Rusiei

Sursa: Dreamstime.com

Luni, forțele speciale ucrainene au anunțat distrugerea unui turn de observație, neprecizat, din regiunee Briansk, aflată pe teritoriul Rusiei – o rară recunoaștere a unui atac transfrontalier, care subliniază astfel dorința Kievului de a lansa atacuri directe asupra teritoriului rus.

Momentul atacului nu a fost precizat, dar, luni, pe contul său de pe Telegram, unitatea Kraken, care transmite rapoarte serviciului ucrainean de informații, a dat publicității imagini care, potrivit afirmațiilor sale, ar prezenta momente ale atacului respectiv.

Evenimentul survine la câteva zile după o scurtă incursiune armată într-un sat rusesc din Briansk, lansată de niște partizani care pretind că luptă pentru Ucraina – un caz rar legat de o incursiune pe teritoriul Rusiei, calificat de Kremlin drept un atac “terorist”.

Joi, Forțele Voluntarilor Ruși – o grupare care pretinde că se opune președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a susținut că ar fi cucerit pentru scurtă vreme Liubiciane, un sătuc aflat la frontiera nord-estică cu Ucraina. Nu se știe exact ce s-a întâmplat de fapt în Briansk, dar, spre sfârșitul zilei, autoritățile ruse au anunțat că grupul respectiv a fost respins spre Ucraina.

Rusia și Ucraina împart o frontieră terestră care se întinde pe aproape 2000 km, inclusiv câteva sute de kilometri în regiunea Donbas, din estul țării, parțial controlată de Moscova. Pe parcursul războiului, Rusia s-a folosit de teritorii apropiate Ucrainei – precum Briansk, la frontiera de nord a Ucrainei – pentru a lua regiunea cu asalt, pentru a lansa rachete, pentru ombardamente și pentru o serie întreagă de alte atacuri.

Ucraina a promovat o politică de ambiguitate

Oficialii din Kiev au spus că își rezervă dreptul de a ataca obiective de pe teritoriul Rusiei care, potrivit afirmațiilor lor, sunt folosite în lansarea unor atacuri asupra orașe și sate ucrainene, dar au promis ca, în cadrul acestor atacuri, să nu apeleze la armamentul oferit de aliații occidentali, aceștia temându-se că Moscova ar putea considera un asemenea demers drept o provocare.

Pe parcursul războiului, s-au semnalat explozii și incendii în diverse depozite petroliere, în depouri de cale ferată și la alte instalații militare din Rusia, dar Ucraina a promovat o politică de ambiguitate intenționată pe această temă, recunoscându-și foarte rar responsabilitatea.

Se presupune că Ucraina a lansat mai multe atacuri pe teritoriul rusesc, inclusiv în luna decembrie, când Baza Aeriană Engels, aflată la aproximativ 400 km de frontiera ucraineană, a fost atacată de două ori.

Luni, guvernatorul regiunii Belgorod, din Rusia, aflată și ea în apropierea frontierei cu Ucraina, a spus că apărarea antiaeriană rusă a doborât trei rachete în orașul Novîi Oskol. Autoritățile ucrainene nu au comentat afirmațiile rușilor.

Dar guvernul ucrainean s-a arătat tot mai îngrijorat de faptul că Moscova folosește regiunea Briansk ca să lanseze atacuri cu drone. Potrivit afirmațiilor sale, cel mai recent atac s-a semnalat spre sfârșitul zilei de luni. În Kiev, alarmele au răsunat pe fondul unor atacuri aeriene. Forțele Aeriene din Ucraina au afirmat că ar fi depistat cel puțin 15 drone lansate din Briansk, dintre care, potrivit declarațiilor lor, ar fi doborât 13, potrivit nytimes.com

Forțele Kievului au continuat totodată să vizeze fiefuri rusești din zone ocupate ale Ucrainei. Duminică noaptea, au fost raportate două explozii mari în Melitopol, un oraș ocupat de ruși din sudul Ucraainei, după cum a declarat la un post de televiziune primarul orașului, Ivan Fedorov, aflat în exil. Fedorov a mai spus că armata ucraineană mai caută încă să evalueze pagubele din urma atacului respectiv.

Armata rusă a continuat și ea să lanseze rachete cu rază lungă și drone în orașe ucrainene și asupra rețelei energetice. Potrivit unei declarații de duminică a oficialilor ucraineni, cifra victimelor provocate de un atac rusesc cu rachete asupra unui bloc de apartamente din Zaporijia, semnalat săptămâna trecută, a ajuns la 13 oameni.

 

(Traducerea Rador)