Cele două sesiuni: China se uită la reforme pentru a aprofunda controlul lui Xi Jinping

Cele două sesiuni: China se uită la reforme pentru a aprofunda controlul lui Xi JinpingXi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez / Sursa foto: EPA/WU HAO

Xi Jinping este pregătit să își mărească influența asupra guvernului și economiei chineze, în timp ce legislatorii se întâlnesc la Beijing pentru a adopta reforme de anvergură.

Congresul Național al Poporului (NPC), o grupare care aprobă legi mecanic, va confirma cel de-al treilea mandat de președinție al lui Xi și va numi echipa sa de conducere. De asemenea, vor numi un nou premier, al doilea la comandă după Xi Jinping , în condițiile în care actualul premier Li Keqiang pleacă.

„Cele două sesiuni”, așa cum sunt cunoscute reuniunile, sunt o chestiune anuală. Totuși sesiunile din acest an sunt deosebit de importante, deoarece se așteaptă ca delegații să remodeleze mai multe instituții cheie ale Partidului Comunist și ale statului.

De asemenea, ei vor întări controlul asupra organismelor care supraveghează sectorul financiar și activitatea științifică și tehnologică, în timp ce „vor consolida activitatea de construire a partidului” în întreprinderile private, potrivit presei de stat.

Este probabil ca aceste măsuri să estompeze și mai mult granițele dintre Partidul Comunist Chinez și guvern și să consolideze controlul partidului asupra sectorului privat. Acest lucru are loc în contextul unei campanii de reprimare a corupției în curs de desfășurare, în urma căreia au dispărut în ultimii ani o serie de oameni de afaceri de profil înalt. Cea mai recentă persoană dispărută a fost unul dintre cei mai importanți negociatori chinezi din sectorul tehnologic.

Noțiuni de bază despre cele doua sesiuni din China

Cele două sesiuni de la Beijing sunt reuniunile anuale ale legislativului chinez și ale celui mai important organism politic consultativ al Chinei, la care participă mii de reprezentanți din întreaga țară.

Congresul Național al Poporului este echivalentul unui parlament al țării, care este, teoretic, cel mai puternic organ de stat. În realitate, acesta acționează ca un organism de control al Partidului Comunist Chinez aflat la putere, adoptând legi cheie pe baza unor decizii care au fost deja luate.

Conferința consultativă politică a poporului chinez (CPPCC), care nu are o putere legislativă reală, își alege membrii din diferite sectoare ale societății. Dezbaterile lor sunt demne de luat în seamă pentru problemele sociale și economice emergente

Reuniunea CNP din această săptămână va oficializa, de asemenea, conducerea țării de către Xi Jinping, care va fi ales președinte al Chinei și șef al forțelor armate.

El și-a asigurat poziția în eșaloanele puterii chineze în octombrie anul trecut, când Partidul Comunist l-a reales în funcția de lider pentru un al treilea mandat.

A fost ruptă tradiția care dura de zeci de ani, deoarece niciun alt lider de partid, în afară de primul lider al Chinei comuniste, Mao Zedong, nu va fi servit atât de mult timp. În cadrul reuniunii CNP din 2018, legislatorii au aprobat eliminarea limitelor de mandat pentru președinție, permițându-i efectiv lui Xi Jinping să rămână lider pe viață.

Numirea acestuia vine în contextul în care se confruntă cu presiuni interne pentru a redresa o economie afectată de strategia sa de „zero-Covid” și de măsurile de reprimare în diverse sectoare de afaceri.

La începutul reuniunii, s-a anunțat că Republica Populară China va urmări un obiectiv redus de creștere economică de aproximativ 5% în acest an, în timp ce cheltuielile pentru apărare vor crește cu peste 7%.

În străinătate, președintele chinez navighează prin înrăutățirea legăturilor cu SUA din cauza războiului din Ucraina și a recentei saga a baloanelor de spionaj, chiar dacă își întărește relația cu cu liderul rus Vladimir Putin.

CNP va dezvălui, de asemenea, noul premier, echivalentul chinez al unui prim-ministru, care în mod tradițional supraveghează economia și aspectele administrative ale guvernării.

Li Qiang, unul dintre cei mai de încredere colegi ai Xi Jinping, este așteptat să preia acest rol. În calitate de secretar al partidului din Shanghai, el a supravegheat lock-down-ul prelungit și dureros luat ca măsură de protecție împotriva Covidului, care a provocat furia localnicilor și a apărut pentru mult timp pe prima pagină a ziarelor internaționale.

Premierul demisionar Li Keqiang, care a fost înlăturat în cadrul remanierii conducerii la congresul de partid din octombrie, va ține ultimul său discurs privind raportul de activitate.

De asemenea, vor fi anunțate numirile politice pentru restul Comitetului permanent al Politburo, echivalentul cabinetului președintelui Xi Jinping. Mulți vor fi atenți pentru a vedea cine va ocupa mai multe poziții cheie, cum ar fi ministrul comerțului, șeful comisiei naționale pentru dezvoltare și reformă, șeful propagandei și șeful securității statului.

Observatorii spun că echipa a fost aleasă mai mult pentru loialitatea față de Xi și față de partid, decât pentru expertiza lor, potrivit bbc.com.