Ucraina poate învinge. Generali SUA de top, critici devastatoare pentru Biden

Ucraina poate învinge. Generali SUA de top, critici devastatoare pentru BidenVictorie Ucraina / sursa foto: https://www.powervertical.org/

Ucraina poate și trebuie să învingă Rusia, pentru că este în interesul SUA și al Europei, dar asta nu se poate fără o strategie clară pentru victorie, isrosind sumele aprobate pentru ajutorarea Kievului, tergiversând trimiterea de arme și impunând restricții cu privire la folosirea lor, afirmă într-o scrisoare adresată președintelui Joe Biden doi generali americani de top, alături de patru specialiști în spațiul ex-sovietic.

Critici dure pentru Administrația Biden

Documentul este o critică necruțătoare la adresa ezitărilor și lipsei de orizont al politicii actualei administrației Democrate a Statelor Unite. Semnatarii scrisorii fac apel la Joe Biden ca, măcar în ultimele sale luni de mandat, să dea dovadă de hotărâre și limpezime de gândire și să întreprindă toate acțiunile necesare pentru victoria Ucrainei.

Administrația Biden-Harris este criticată pentru că nu a elaborat nici până acum documentul strategic cerut de Congres în aprilie, când a fost aprobat planul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari. De asemenea, semnatarii atrag atenția că fondurile din „Presidential Drawdown Authority” s-ar putea irosi din pricina indeciziei președintelui.

„Victoria Ucrainei este parte din interesele de securitate ale națiunii americane și orice altceva în afară de victorie va amenința irevocabil ordinea internațională”, se mai arată în apelul către Joe Biden, publicat de Politico.

Cine sunt semnatarii apelului

Scrisoarea este semnată de generalul în retragere Philip Breedlove, fost comandant suprem al Forțelor NATO din Europa, Ian Brzezinski, fost adjunct al Secretarului Apărării pentru politicile Europene și NATO, generalul în retragere Ben Hodges, fost comandant general al trupelor SUA din Europa, Tom Malinowski, fost congresman, Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct al NATO și fost ambasador american în Rusia, și Marie Yovanovitch, fost ambasador SUA în Ucraina.

Gen. (r.) Philip Breedlove, fost comandant suprem al Forțelor NATO din Europa / sursa foto: Arhiva EvZ

Aceștia fac apel la președintele american Joe Biden să-și folosească ultimele luni de mandat pentru a lua toate măsurile necesare unei victorii a Ucrainei pe câmpul de luptă, după invazia din partea Rusiei.

„Pentru a asigura victoria Ucrainei, Kievul și partenerii săi trebuie să convină asupra unei definiții comune a victoriei, și să dezvolte o strategie coerentă pentru a face din acea victorie o realitate. Aliații trebuie să contribuie la îmbunătățire capabilităților militare ale Ucrainei prin intensificarea investițiilor în producția de apărare în țările lor și în Ucraina, recunoscând totodată că cea mai bună modalitate de a-și asigura propria apărare este prin a oferi Ucrainei capacitățile și sistemele de care are nevoie pentru a opri decisiv marșul Rusiei spre Europa”, se arată în scrisoarea celor șase.

Războiul din Ucraina nu poate fi câștigat fără o strategie

„Niciun conflict nu poate fi câștigat fără o strategie, iar obiectivele actuale ale SUA — evitarea războiului direct cu Rusia, obținerea unei înfrângeri strategice nedefinite a Kremlinului și menținera alianțelor și coeziunii — sunt insuficiente.

O strategie care acordă prioritate atenuării conflictelor nu va duce la victoria Ucrainei și, într-adevăr, va invita la continuarea unui conflict în cazul în care Rusia va îngheța cu succes acest război pentru a se reînarma și reîncepe invaziile.

Știți mai bine decât oricine că victoria Rusiei va însemna răsturnarea ordinii mondiale bazate pe reguli și nu va aduce nimic altceva decât haos și tulburări în Europa, obligând SUA cel puțin să-și mărească considerabil cheltuielile de apărare, pentru a descuraja o agresiune directă a Rusiei împotriva aliaților noștri din NATO și, poate, chiar să angajăm forțele americane în apărarea aliaților noștri.

De asemenea, o victorie a Rusiei ar încuraja Republica Populară Chineză să-și urmărească propriile ambiții teritoriale prin forță”, mai afirmă generalii și specialiștii în spațiul ex-sovietic și Rusia.

Aceștia arată că, în pachetul de ajutor suplimentar aprobat în aprilie 2024, Congresul a mandatat ca Casa Albă să elaboreze o strategie pe mai mulți ani prin care să „grăbească victoria Ucrainei”.

Se cer „obiective specifice și realizabile” pentru politica SUA în Ucraina

Acest document de strategie ar trebui să stabilească „obiective specifice și realizabile” și să includă, de asemenea „valori care trebuie utilizate pentru a măsura progresul în atingerea unor astfel de obiective”, precum și alte cerințe specifice, cum ar fi o evaluare a armelor care ar trebui furnizate suplimentar Ucrainei pentru a o ajuta să reușească pe câmpul de luptă.

Dar, arată cei șase experți în politică internațională și apărare, Administrația Biden-Harris nu a depus această strategie până la data limită, de 8 iunie, impusă de Congres. „Vă îndemnăm să îndepliniți rapid această cerință”, au scris autorii scrisorii.

„Îndeplinirea, cât mai curând posibil, a directivei Congresului de elaborare și publicarea a unei strategii pentru o Victorie a Ucrainei este imperativă.

Iar pe măsură ce administrația dumneavoastră elaborează o strategie, vă recomandăm să adoptați formularea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru victorie, ca recăpătarea tuturor teritoriilor ucrainene, inclusiv Crimeea, sub controlul ievului, stabilirea garanțiilor de securitate pe termen lung, tragerea la răspundere a criminalilor de război și orice alte mecanisme cheie necesare a asigura dreptatea pentru poporul ucrainean”, îi mai atrag atenția președintelui Biden cei șase.

Generalul Ben Hodges, îngrijorat de situația Ucrainei: „Noi, Occidentul, am eșuat, nu Ucraina”

Gen. (r.) Ben Hodges. Sursă: Arhivă EVZ

„Ucraina se poate întoarce la granițele din 1991 dacă ne definim strategia”

„Criticii susțin că Ucraina nu se va putea întoarce niciodată la granițele sale din 1991 și că linia frontului a ajuns într-un impas. Ambele afirmații sunt false. Ucraina se poate întoarce la granițele sale din 1991 dacă noi ne definim strategia, ne schimbăm abordarea și exploatăm punctele slabe, evidente, ale Rusiei”, se mai arată în apelul semnat de cei doi generali și patru specialiști în spațiul ex-sovietic.

Scrisoarea aporeciază eliminarea unor limitări privind utilizarea de către Ucraina a armelor din SUA, dar atrag atenția că este necesar ca „toate restricțiile cu privire la capacitatea Kievului de a lovi ținte militare legitime în Rusia să fie ridicate”.

„Victoria înseamnă să elimini arcașul, nu să te ferești la infinit de săgețile lui”

„Victoria înseamnă să elimini arcașul, nu să te ferești la infinit de săgețile lui. Legile războiului sunt la fel și pentru apărarea Ucrainei, și pentru conduita armatei SUA. Oferind Rusiei un „sanctuar” în care să-și poată desfășura războiul cu impunitate, Moscova este capabilă să-și concentreze apărarea antiaeriană, activele de război electronic, și alte dotări pe linia frontului, fără a fi nevoie să-și protejeze spatele. Ucraina trebuie să poată inversa această dinamică, forțând Rusia să-și retragă trupele pentru a se apăra.

A permite Ucrainei să străpungă liniile rusești înseamnă a forța Rusia să-și răspândească forțele tot mai puțin numeroase. Ucraina trebuie să poată lovi pe toți ținte militare legitime în Rusia cu armele furnizate de SUA pentru a se apăra în mod adecvat.

Mulți susțin că prima linie este statică, dar nimic nu este mai departe de adevăr decât această afirmație. Ambele părți sunt învaţă şi se adaptează. Ucraina posedă acum tehnologia de bază de care are nevoie pentru a schimba dinamica pe câmpul de luptă, dar îi lipsesc capabilități-cheie. Ar trebui să ajutăm Kievul să umple acest gol.

În timp ce se lucrează la construirea capacități militare ucrainene prin creșterea producției de apărare în interiorul și în afara granițelor Ucrainei, pentru a concura cu economia de război a Rusiei, SUA ar trebui să încurajeze Ucraina să atace și să destabilizeze mașina de război a Rusiei prin distrugerea țintelor militare cheie, cum ar fi aerodromurile, fabricile de arme și infrastructura militară critică pentru invazie.

Victoria remarcabilă a Ucrainei asupra Flotei Mării Negre, care a forțat Kremlinul să părăsească Crimeea pentru prima dată după secolul al XIX-lea, este o dovadă a capacității Ucrainei de a inova și de a învinge”.

Mulți bani ce stau în pixul lui Joe Biden ar putea fi irosiți

În plus, SUA ar trebui să treacă de la o abordare bazată pe capacitate la o abordare bazată pe obiective în ajutorul dat armatei ucrainene, mai spun semnatarii apelului către președintele Biden. În loc să-și bazeze deciziile pe capacitățile actuale ale Kievului, SUA și Ucraina ar trebui să își propună și să atingă obiectivul de a îmbunătăți capacitățile forțele armate ucrainene, cum ar fi construirea unei forțe aeriene moderne de clasă mondială, care să poată obține supremația aeriană în Ucraina.

„Este imperativ să se elaboreze o strategie care să permită Ucrainei să-și mențină inițiativa. Până acum, livrările de arme către Ucraina au fost adesea întârziate, iar cantitățile insuficiente, iar livrearea de capabilități-cheie precum tancurile de luptă și artileria de adâncime au fost în mod deliberat întârziate”, se mai arată în scrisoare.

„Miliardele de dolari din „Presidential Drawdown Authority”, care expiră pe 30 septembrie 2024, vă îndemnăm să le utilizați pentru a furniza orice ajutor militar disponibil până atunci. Administrația dumneavoastră a permis anterior ca fondurile PDA să expire”, mai acuză semnatarii scrisorii, dar „Casa Albă nu poate permite ca părți semnificative din pachetul de asistență suplimentară votat în aprilie să rămână nefolosite”.

Ucraina NATO

Ucraina NATO / Sursa foto: Arhiva EvZ

„Ucraina trebuie invitată în NATO”

Cei șase punctează că „înfrângerea invaziei Rusiei înseamnă, de asemenea, și garanții de securitate absolute pentru Ucraina. De 75 de ani, NATO a descurajat Moscova să invadeze statele membre. Ucraina nu poate fi ținută într-un zonă gri pe termen nelimitat, ci ar trebui invitată să adere la Alianța Nord-Atlantică, cu condiții de aderare definite clar, astfel încât Ucraina să le poată îndeplini.

„Rușii au fost lipsiți de ambiguitate în ceea ce privește obiectivele lor. Ei intenționează să cucerească Ucraina, să răstoarne guvernul ales democratic și să distrugă identitatea poporului ucrainean.

Chiar dacă Ucraina ar negocia cu Rusia în această etapă, Kremlinul pur și simplu va aștepta, se va reînarma și își va relua efortul de a cuceri «ținuturile ucrainene rămase». Statele Unite ar trebui să fie la fel de lipsite de ambiguitate, afirmând clar că politica sa urmărește victoria Ucrainei, înfrângerea totală a trupelor ruse de invazie și refacerea teritoriului și a poporului Ucrainei.

În concluzie, vă îndemnăm să clarificați fără echivoc faptul că Statele Unite sunt angajate pentru victoria Ucrainei asupra Rusiei, să oferiți rapid asistența necesară pentru victoria Ucrainei și să vă asigurați că Ucraina primește garanții ferme de securitate de fermă pentru a descuraja Rusia să reînceapă războiul în viitor”.

„Victoria Ucrainei este parte din interesele de securitate ale națiunii americane și orice altceva în afară de victorie va amenința irevocabil ordinea internațională. Oponenții ajutorului acordat Ucrainei din interiorul SUA s-au folosit de lipsa unei strategii clare pentru victorie ca un scuză pentru opoziția lor. Nu există niciun motiv să le dați o astfel de scuză”, mai spun semnatarii apelului.