Ucraina nu va permite României să meargă să facă măsurători pe Canalul Bâstroe. Specialiștii au acces doar pe brațul Chilia

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ucraina a transmis României acordul prin care specialiștii români pot merge doar pe partea ucraineană a brațului Chilia, nu și pe Canalul Bâstroe, deși cele două părți au avut o înțelegere în acest sens pe 3 martie.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că țara noastră va insista până ce va putea să intre și pe Canalul Bâstroe, astfel încât specialiștii să poată face măsurători și să verifice lucrările realizate până acum în acea zonă.

„Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11”, a explicat Sorin Grindeanu.

Ucraina și România au convenit ca pe 15 martie să înceapă măsurătorile

Ministrul Transporturilor consideră că acțiunile sunt în interesul ambelor părți, mai ales că această chestiune a fost susținută inclusiv de reprezentanții Comisiei Europene. El a mai adăugat că e nevoie ca problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe să fie lămurită.

Autoritățile române și cele ucrainene au convenit pe data de 3 martie, ca țara noastră să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din 15 martie.

Secretarul de stat din Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu, care a participat la discuţii, a spus imediat după că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni. Deși nu a știut să spună exact până la ce adâncime au fost făcute aceste lucrări, el a precizat: „Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale. Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, a explicat Banciu.

Debitele pe Chilia nu s-au schimbat semnificativ

În urmă cu câteva zile, ministrul Medicului Tanczos Barna a declarat că este nevoie de acest acord scris „pentru a pleca cu cele trei nave şi pentru a măsura, pe lungime, adâncimile pe Chilia şi apoi pentru a intra pe Canalul Bâstroe care e sută la sută pe teritorul ucrainean şi ca să poată verifica adâncimile, pentru a calcula debitele, dacă s-au făcut doar lucrări de dragaj, de menţinere a adâncimilor şi a se sigura că nu s-au schimbat debitele în aşa fel încât ele să afecteze pe termen mediu şi lung biodiversitatea din Deltă”.