Va trebui să fie o țară UE, în special Franța, care să găzduiască discuțiile de pace ale unui conflict care a luat naștere în Europa. Planul lui Emmanuel Macron, la finalul vizitei sale în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, este clar. Macron a discutat despre conflict cu omologul său american, a spus că este pregătit să vorbească din nou, în scurt timp, cu Vladimir Putin și, într-un interviu acordat "Tf1", a transmis și un mesaj clar aliaților NATO: "Unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le înfruntăm, așa cum a afirmat întotdeauna președintele Putin, este teama că NATO s-ar putea apropia de porțile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia".
Macron joacă în acest moment pe două fronturi: pe de o parte, trebuie să-i convingă pe aliați, precum și pe guvernanții ucraineni, să meargă cu mai multă convingere pe calea diplomatică ce presupune, inevitabil, concesii, pe de altă parte, trebuie să deschidă un nou canal cu Putin care, cu ocazia încercărilor precedente ale președintelui francez, a avut întotdeauna ușa închisă.
Pentru a putea iniția negocieri cu liderul de la Kremlin, este însă necesar ca Alianța Nord-Atlantică să înțeleagă necesitatea revizuirii politicilor sale decenale de expansiune spre est: strategia ușilor deschise nu mai poate fi necondiționată. "Această chestiune va face parte din argumentele pentru pace, așa că trebuie să pregătim ceea ce suntem pregătiți să facem, cum să ne protejăm aliații și statele membre și cum să oferim garanții Rusiei, în ziua în care va reveni la masa negocierilor", a subliniat liderul de la Palatul Elysée la microfonul postului de televiziune francez.
Cuvintele sale duc cu gândul la un acord deja atins cu privire la acest punct cu președintele american, cu care fricțiunile rămân mai presus de toate în privința subvențiilor pentru sursele regenerabile americane decise de Washington, o mișcare protecționistă care, potrivit Parisului, exclude și penalizează Europa. Cu toate acestea, rămâne poziția rigidă a liderului de la Casa Albă, care nu este dispus să negocieze cu președintele rus, până când acesta din urmă nu își va înceta atacurile împotriva țării lui Volodimir Zelenski care, la rândul său, a declarat până acum că este disponibil pentru negocieri numai după retragerea completă a trupelor ruse. O solicitare pe care chiar și cei de la Washington o consideră excesivă în acest moment, atât de mult încât în ultimele săptămâni surse apropiate Administrației SUA au informat că de la Biroul Oval a sosit invitația către președintele ucrainean de a face cereri "acceptabile" pentru toți.
Toate acestea, însă, ar putea fi discutate în cadrul conferinței extraordinare de pace privind Ucraina, programată pentru 13 decembrie la Paris, capitala Franței fiind candidată pentru a deveni centrul viitorului proces de pace, preluând din mâinile lui Recep Tayyip Erdoğan și ale Turciei rolul de țară mediatoare, obținut până în prezent datorită acordurilor de la Istanbul asupra grâului ucrainean.
Pentru Macron, care încă din zilele premergătoare invaziei s-a arătat a fi unul dintre cei mai aprinși promotori ai soluției diplomatice cu Moscova, ajungând la a-și avertiza propriii aliați ("nu trebuie să umilim Moscova"), rămân oricum multe dificultăți. În Ucraina și în diferite țări ale blocului NATO-UE există multe poziții contrare oricăror negocieri cu Putin care, potrivit acestora, l-ar răsplăti cu concesii după mai bine de nouă luni de război. O poziție pe care o susțin, amintind și de incredibila recucerire a teritoriilor de către armata de la Kiev, susținută de arme și subvenții occidentale. Acum îi revine lui Macron să-i convingă de faptul că victoria militară rămâne un drum impracticabil, chiar și în perspectiva iernii. Și va trebui să facă acest lucru, smulgându-le lor și aliaților atlantici câteva promisiuni printre cele trei cereri principale ale Moscovei: fără mai multă extindere a NATO la est, fără alte desfășurări de rachete în apropierea granițelor sale și o reducere a infrastructurii militare a Pactului Atlantic în Europa, notează ilfattoquotidiano.it
(Traducerea Rador)